Αύξηση μεγέθους των γλουτών

Η σημαντικότητα των γλουτών στην αισθητική του σώματος έχει προσεχθεί τα τελευταία χρόνια και παράλληλα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου (των γυναικών κατά συντριπτική πλειονότητα) για την επέμβαση της αυξητικής γλουτών.

Όλο και περισσότερες επεμβάσεις, σε σχέση με το παρελθόν, αφορούν πλέον στην περιοχή των γλουτών και η αυξητική γλουτών αποτελεί τη σημαντικότερη και πιο συχνά διενεργούμενη επέμβαση στην περιοχή αυτή παγκοσμίως. 

Πως γίνεται η αυξητική γλουτών 

Η αυξητική γλουτών γίνεται με τρείς διαφορετικούς τρόπους, ο σημαντικότερος από αυτούς και ο πιο συχνά διενεργούμενος είναι η χρήση ενθεμάτων. Άλλη μέθοδος είναι η χρήση αυτόνομου λίπους, δηλαδή λίπους από τον οργανισμό και η άλλη μέθοδος είναι ή χρήση υαλουρονικού οξέος. Αναλυτικότερα:

Αυξητική γλουτών με χρήση ενθεμάτων

Η αύξηση των γλουτών με ενθέματα γίνεται με χρήση σιλικόνης πολύ παρόμοια με αυτή των ενθεμάτων  της αυξητικής μαστών. Εξάλλου, πριν από μερικά χρόνια, δεν υπήρχαν ειδικά ενθέματα για τους γλουτούς και για την αύξηση των γλουτών χρησιμοποιούσαν ενθέματα των μαστών. Στις μέρες μας υπάρχουν εξειδικευμένα ενθέματα σιλικόνης για χρήση στους γλουτούς, τα οποία είναι πολύ παρόμοια με αυτά των μαστών αλλά έχουν πιο συμπαγή σύσταση και διαφοροποιούνται ως προς το σχήμα, ώστε να ταιριάζουν περισσότερο στην ανατομία και την αισθητική των γλουτών. Η περιοχή, που συνήθως θέλουμε να γεμίσουμε, είναι το άνω έξω μέρος των γλουτών. Αυτό συμβαίνει διότι στους νεανικούς γλουτούς αυτή η περιοχή είναι που έχει τον περισσότερο όγκο, ο οποίος με το πέρασμα των χρόνων χάνεται και μετακινείται προς τα κάτω. 

Η επέμβαση γίνεται σε καλά οργανωμένο νοσοκομείο, υπό ασφαλείς συνθήκες με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία. Ο πλαστικός χειρουργός κάνει μία τομή στην πτυχή, ανάμεσα στους γλουτούς, στο ανώτερο σημείο της. Η τομή αυτή είναι κάθετη και κατά ένα μέρος καλύπτεται γιατί βρίσκεται ανάμεσα στους γλουτούς. Γενικά, μετά την επέμβαση, το σημάδι της τομής δεν αποτελεί αισθητικό πρόβλημα λόγω της περιοχής της οποίας βρίσκεται. Μέσω της τομής, ο πλαστικός χειρουργός δημιουργεί μία θήκη, στην οποία θα τοποθετηθεί το ένθεμα. Ανάλογα με το επίπεδο της θήκης, έχουμε 4 κατηγορίες τοποθετήσεων: 

  • τοποθέτηση πάνω από τον μυ: η τοποθέτηση γίνεται πάνω από τον μυ και πάνω από την περιτονία που καλύπτει τον μυ, δηλαδή κάτω από το λιπώδη ιστό. Έχει το πλεονέκτημα ότι το ένθεμα μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του γλουτού και όχι μόνο στο ανώτερο σημείο αυτού. Έχει το μειονέκτημα ότι η τοποθέτηση είναι αρκετά επιφανειακή και μετά από μερικά χρόνια, εάν το πάχος κάλυψης δεν είναι αρκετό, μπορεί να διαγράφεται το ένθεμα. Επίσης, στην τεχνική αυτή δεν υπάρχει καθόλου πόνος μετά την επέμβαση. 
  • subfacial τεχνική (κάτω από την περιτονία): το ένθεμα τοποθετείται πάνω από τον μυ αλλά κάτω από τη μεμβράνη που καλύπτει τον μυ. Η τεχνική αυτή στην ουσία παρέχει μια επιπλέον κάλυψη και σταθεροποίηση του ενθέματος, αλλά και πάλι έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τοποθέτησης πάνω από το μυ. 
  • τοποθέτηση εντός του μυός: η τοποθέτηση αυτή γίνεται μέσα στο μείζονα γλουτιαίο μυ. Έχει το πλεονέκτημα του αρκετού πάχους κάλυψης, έτσι ώστε το ένθεμα να μην διαγράφεται ούτε μετά από πολλά χρόνια. Έχει το μειονέκτημα ότι είναι πολύ συγκεκριμένο το σημείο, στο οποίο πρέπει να τοποθετηθεί το ένθεμα και συνήθως είναι στο άνω έξω μέρος. 
  • τοποθέτηση κάτω από τον μυ: έχει το πλεονέκτημα της πολύ μεγάλης κάλυψης του ενθέματος, η οποία το κάνει πρακτικά αόρατο, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι μπορεί να τοποθετηθεί μόνο στο άνω έξω μέρος των γλουτών διότι πιο κάτω υπάρχουν νεύρα και αγγεία, τα οποία πρέπει να αποφύγουμε να τραυματίσουμε. 

Η επέμβαση της αυξητικής γλουτών διαρκεί περίπου δυο ώρες και η παραμονή στο νοσοκομείο είναι μερικών ωρών, δηλαδή μπορεί κανείς να πάει την ίδια μέρα στο σπίτι του. Τις επόμενες μέρες υπάρχει κάποια ενόχληση, ιδίως αν το ένθεμα έχει τοποθετηθεί βαθιά μέσα στον μυ. Η ενόχληση αυτή συνήθως αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα παυσίπονα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν πιέζονται οι γλουτοί στην καθιστή θέση. Η επιστροφή στην εργασία, εάν είναι δουλεία γραφείου, συνήθως γίνεται μετά από μια εβδομάδα. Μετά από 1 μήνα η κατάσταση των γλουτών είναι αρκετά καλή αλλά προκειμένου να έχουν το τελικό αποτέλεσμα χρειάζονται μερικοί μήνες ακόμα. 

Αυξητική γλουτών με εμφύτευση λίπους

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ η μέθοδος αυξητικής γλουτών με εμφύτευση λίπους, η λεγόμενη και ως BBL (Brazilian Butt Lift). Η μέθοδος αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη επαρκούς ποσότητας τοπικού λίπους σε σημεία του σώματος που είναι ανεπιθύμητο και θέλουμε να το αφαιρέσουμε. Ο πλαστικός χειρουργός ξεκινά με μια λιποαναρρόφηση στα σημεία που υπάρχει το τοπικό πάχος, έτσι ώστε να ληφθεί το λίπος που θα χρησιμοποιήσει στους γλουτούς. Ακολουθεί διήθηση του λίπους και έγχυσή του στα σημεία των γλουτών που θέλουμε να αυξήσουμε. Η τεχνική αυτή πλεονεκτεί στο ότι: α)χρησιμοποιούμε υλικό του ιδίου του οργανισμού, β)ταυτόχρονα με την αύξηση των γλουτών, γίνεται λιποαναρρόφηση κι επομένως σμίλευση του σώματος σε άλλα σημεία με τοπικό ανεπιθύμητο πάχος, γ)η αποθεραπεία μετεγχειρητικά είναι πολύ πιο εύκολη, δ) το λίπος μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο των γλουτών κρίνουμε απαραίτητο και ε/δεν επιβαρυνόμαστε με το κόστος των ενθεμάτων καθώς το λίπος είναι ένα υλικό του ίδιου του οργανισμού, που δεν έχει κόστος. 

Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο όγκο στους γλουτούς, εάν αυτό είναι επιθυμητό και σε σχέση με την αρχική κατάσταση των γλουτών,  διότι από ένα συγκεκριμένο όριο και μετά, το λίπος απορροφάται και η ποσότητα που απομένει δεν είναι επαρκής για να προκαλέσει πολύ μεγάλη αύξηση. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να γίνει και δεύτερη επέμβαση για συμπλήρωση όγκου μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αφού η ποσότητα του λίπους που έχει εμφυτευτεί στους γλουτούς, έχει σταθεροποιηθεί. 

Η χρήση κορσέ μετά την επέμβαση είναι απαραίτητη. Η παραμονή στην κλινική είναι από το πρωί έως το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ο χρόνος αποθεραπείας και η χρήση κορσέ είναι της τάξης του ενός μηνός, περίπου. 

Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι από το λίπος, το οποίο τοποθετούμε, ένα μέρος του θα απορροφηθεί και ένα άλλο μέρος του θα παραμείνει για πάντα. Το αν η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη και αν το λίπος είναι επαρκές είναι κάτι που θα αποφασιστεί στην κατ’ ιδίαν συνάντηση και συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό, βάσει της ιδιαιτερότητας του κάθε ατόμου. 

Αυξητική γλουτών με χρήση υαλουρονικού

Το υαλουρονικό είναι ένα ασφαλές υλικό, το οποίο δεν δημιουργεί αντιδράσεις στον οργανισμό, είναι δηλαδή απόλυτα ανεκτό. Η χρήση του υαλουρονικού για την αυξητική γλουτών αυξάνει στο πέρασμα των χρόνων. Το βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι πρόκειται για μια πολύ εύκολη μέθοδο, διότι η αύξηση των γλουτών δεν απαιτεί χειρουργείο, γίνεται στο χώρο του ιατρείου σε 10’, δεν υπάρχει μετεγχειρητική περίοδος  και το αποτέλεσμα είναι άμεσο. Μειονέκτημα είναι ότι η αύξηση με υαλουρονικό δεν αποτελεί μόνιμη λύση καθώς το υαλουρονικό είναι ένα υλικό με διάρκεια περίπου δυο ετών και κατόπιν πρέπει κανείς να επαναλάβει εάν το επιθυμεί. Φυσικά, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πλεονέκτημα καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διετή, προσωρινή λύση για να αποφασίσει η ενδιαφερόμενη εάν η αύξηση των γλουτών της είναι κάτι που της ταιριάζει κι επιθυμεί να προχωρήσει σε μια μόνιμη αυξητική γλουτών. Μειονέκτημα αποτελεί επίσης και το κόστος, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο, εάν η αύξηση απαιτεί μεγάλες ποσότητες υαλουρονικού. Για τους λόγους αυτούς, η αύξηση με υαλουρονικό ταιριάζει περισσότερο και συστήνεται σε άτομα που θέλουν μικρό βαθμό αύξησης ή διόρθωσης σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Η αυξητική γλουτών είναι μία από τις επεμβάσεις που διενεργούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί μία από τις πιο ανερχόμενες αισθητικές επεμβάσεις στο σώμα. 

Περισσότερες υπηρεσίες