Διαμόρφωση σχήματος προσώπου

Παρατηρούμε στους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον μας ότι κάποιοι έχουν μια εμφάνιση πιο ελκυστική και κάποιοι όχι. Τι είναι αυτό το οποίο καθορίζει την ελκυστικότητα της εικόνας ενός ανθρώπου;

Ένα πρόσωπο για να είναι ελκυστικό πρέπει να έχει συγκεκριμένες γραμμές και συγκεκριμένες αναλογίες, που θα υπακούν σε συγκεκριμένους κανόνες. Το ποιες είναι αυτές οι αναλογίες και οι κανόνες έχει βρεθεί μετά από έρευνες που έγιναν σε μεγάλο αριθμό ατόμων, ανδρών και γυναικών, που βρέθηκε ότι όλα τα πρόσωπα, των οποίων η εμφάνιση θεωρείται ελκυστική, έχουν κάποια κοινά στοιχεία και χαρακτηριστικά.  Υπάρχουν αρκετές μελέτες, οι οποίες καθορίζουν την αρμονία, στην οποία πρέπει να βρίσκονται τα διάφορα στοιχεία του προσώπου. Τα στοιχεία αυτά έχουν οριστεί, έχουν καταγραφεί και είναι γνωστά στους ενημερωμένους πλαστικούς χειρουργούς. Με βάση αυτά κυρίως λαμβάνουν τις αποφάσεις τους για το τι πρέπει να διορθωθεί, με ποιον τρόπο και έως ποιο σημείο. Έτσι επιτυγχάνεται η σωστή βελτίωση, με φυσικότητα και αποφεύγονται οι υπερβολές.

Διαδικασίες για τη διαμόρφωση του προσώπου

Το πρόσωπο αποτελείται από διάφορα τμήματα όπως και διάφορες περιοχές. Για παράδειγμα το πηγούνι, τα ζυγωματικά, τα μάγουλα, τα μάτια , τα φρύδια, η μύτη και πολλά άλλα. Όλα αυτά πρέπει να εναρμονίζονται και να ταιριάζουν το ένα με το άλλο. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνει αφαίρεση όγκου και κάποιες άλλες να γίνει προσθήκη όγκου. Κάποιες άλλες φορές μπορεί να πρέπει να αλλαχθεί το μήκος ή να διαμορφωθούν καμπύλες και γωνίες στο πρόσωπο για να είναι αρμονικό κι ελκυστικό.

 

Οι επεμβάσεις που γίνονται συχνότερα και βοηθούν στη διαμόρφωση του σχήματος του προσώπου είναι:

Ρινοπλαστική

Η μύτη είναι ένα κεντρικό στοιχείο στο πρόσωπο και καθορίζει πάρα πολύ τη συνολική εικόνα του. Μια μύτη, η οποία χρειάζεται να μικρύνει ή να μεγαλώσει, που χρειάζεται αλλαγή σχήματος με συγκεκριμένες ευθείες ή καμπύλες, μπορεί να διαμορφωθεί με τις κατάλληλες τεχνικές, αν δεν συμβαδίζει με τους κανόνες της αισθητικής. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ρινοπλαστική μπορείτε να βρείτε στην εξειδικευμένη σελίδα του site. (να μπει εσωτερικό link προς τη σελίδα της ρινοπλαστικής, καλύτερα με pop up)

Αυξητική γενείου ή πωγωνοπλαστική 

Το πηγούνι αποτελεί ένα σημαντικότατο στοιχείο για την αρμονία του προσώπου. Είναι ένα υποτιμημένο μέρος του προσώπου και τα περισσότερα άτομα, τα οποία χρειάζονται τη διαμόρφωση του πηγουνιού, δεν το γνωρίζουν διότι δεν έχουν ενημερωθεί γι’αυτό. Το πηγούνι πρέπει να βρίσκεται σε σωστή αρμονία με τη μύτη, τα ζυγωματικά και τα μάγουλα. Έχει δειχθεί με μελέτες ότι ένα υπολειμματικό πηγούνι  δίνει μια εικόνα αβεβαιότητας και μειωμένου κύρους. Η βελτίωση του πηγουνιού μπορεί να γίνει με ενθέματα σιλικόνης , με μετακινήσεις των οστών ή με πολύ πιο εύκολο τρόπο με χρήση υαλουρονικού οξέος. Το υαλουρονικό μάλιστα χρησιμοποιείται πολλές φορές και σαν ένα πρώτο βήμα προκειμένου κανείς να αποφασίσει αν το τελικό αποτέλεσμα του αρέσει ή όχι. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πωγωνοπλαστική μπορείτε να βρείτε στην εξειδικευμένη σελίδα του site.

Αύξηση στα ζυγωματικά

Τα ζυγωματικά μπορούν να αυξηθούν, όταν αυτά υπολείπονται. Αυτή η αύξηση μπορεί να γίνει είτε με ενθέματα σιλικόνης αντίστοιχα με αυτά του γενείου ή με εμφύτευση λίπους, το οποίο ο πλαστικός χειρουργός λαμβάνει από τον ίδιο τον οργανισμό ή και με υαλουρονικό. Επίσης, υπάρχουν και διάφορα άλλα ενέσιμα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν στην διαμόρφωση της αρμονίας του προσώπου.

Μειωτική και γωνίες στα μάγουλα

Τα πολύ «φουσκωτά» μάγουλα «στρογγυλεύουν» το σχήμα του προσώπου και δεν δίνουν μια αυστηρή ή επιβλητική εικόνα στο πρόσωπο. Συνάδουν περισσότερο με αυτό που ονομάζουμε «baby face». Η μείωση στα μάγουλα μπορεί να γίνει με δυο τρόπους. Ο σημαντικότερος είναι η αφαίρεση του buccal fat pad, δηλαδή ένα «διαμέρισμα» λίπους, το οποίο βρίσκεται βαθιά στα μάγουλα. Το buccal fat pad μπορεί να αφαιρεθεί με πρόσβαση από το μέσα μέρος του στόματος, έτσι ώστε η αφαίρεση του να είναι πιο ασφαλής και να μην αφήσει κανένα εμφανές, εξωτερικό σημάδι. Το buccal fat pad removal είναι μία σύντομη διαδικασία, η οποία δημιουργεί γωνίες στο πρόσωπο. Η αφαίρεση λίπους μπορεί να γίνει και με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, με την οποία μπορεί να μειωθεί ο όγκος στα μάγουλα, αλλά πολύ λιγότερο απ’ ότι με τη μέθοδο του buccal fat pad removal, διότι η ποσότητα λίπους στα μάγουλα που μπορεί να αφαιρεθεί με λιποαναρρόφηση είναι αρκετά μικρή. 

Αύξηση της γωνίας της Γνάθου

Μια ισχυρή γνάθος δημιουργεί την εικόνα της αυτοπεποίθησης και της δύναμης. Άλλωστε και στη Φύση όλα τα ισχυρά ζώα έχουν ισχυρή γνάθο. Η αύξηση της γωνίας της γνάθου μπορεί να γίνει με ενθέματα σιλικόνης, με εμφύτευση λίπους ή με υαλουρονικό.  

Η αύξηση γωνίας γνάθου με ενθέματα σιλικόνης γίνεται με πρόσβαση μέσα από το στόμα. Τα ενθέματα είναι συμπαγή και μπαίνουν ακριβώς πάνω στο οστό αυξάνοντας τον όγκο του. Δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια διότι όλες οι ραφές γίνονται μέσα από το στόμα. 

Η αύξηση γωνίας γνάθου με λίπος είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλο βαθμό διόρθωσης. Το λίπος είναι υλικό το οποίο έχουμε στον ίδιο μας τον οργανισμό κι επομένως είναι συμβατός με αυτόν, χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Ένα μέρος του λίπους, που θα τοποθετήσουμε, θα απορροφηθεί κι ένα μέρος θα μείνει για πάντα. Η μέθοδος αυτή είναι καλή για άτομα τα οποία θέλουν μικρό βαθμό διόρθωσης του όγκου της γνάθου.  

Η αύξηση της γωνίας της γνάθου με χρήση υαλουρονικού μπορεί επίσης να βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μια πολύ εύκολη μέθοδος, άμεση, χωρίς χρόνο αποθεραπείας. Έχει το μειονέκτημα ότι δεν είναι μια μόνιμη λύση αλλά ένα καλό υαλουρονικό έχει αρκετά καλή διάρκεια που φτάνει έως τα δυο χρόνια. 

Λιποαναρρόφηση στο Διπλοσάγονο

Τα διπλοσάγονο, ή αλλιώς αναφερόμενο και ως «προγούλι», είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα της αισθητικής του προσώπου. Το αυξημένο διπλοσάγονο συνήθως οφείλεται σε αυξημένη ποσότητα λίπους που υπάρχει τοπικά στην περιοχή ή στην κατασκευή των μυών και γενικότερα των οργάνων της περιοχής. Όταν το αυξημένο διπλοσάγονο οφείλεται σε αυξημένη ποσότητα λίπους, που είναι και η συνηθέστερη αιτία, τότε μπορεί να διορθωθεί με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης. Η λιποαναρρόφηση στο σημείο αυτό είναι αρκετά απλή και γίνεται με τοπική αναισθησία, μέσω μίας κάνουλας ( λεπτός μεταλλικός σωλήνας), η οποία συνδέεται με μία συσκευή αναρρόφησης. Ο πλαστικός χειρουργός με παλινδρομικές κινήσεις σπάει το λίπος και το αναρροφά. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Μετά την διαδικασία, για 5 μέρες περίπου, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να φορά μια πιεστική περίδεση, η οποία θα βοηθήσει ώστε να κολλήσουν οι ιστοί στην νέα, σωστή θέση. Αν το δέρμα στο σημείο αυτό δεν έχει μεγάλη χαλάρωση, τότε δεν θα δημιουργήσει ούτε μετά την λιποαναρρόφηση. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λιποαναρρόφηση μπορείτε να βρείτε στην εξειδικευμένη σελίδα του site.

Αύξηση όγκου στους κροτάφους 

Πολλές φορές, με το πέρασμα του χρόνου, οι κρόταφοι αρχίζουν να ατροφούν με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία εμβάθυνση στο σημείο αυτό. Αυτή δίνει την εικόνα του γερασμένου προσώπου και αισθητικά δεν είναι αποδεκτή. Η διόρθωση γίνεται κυρίως είτε με έγχυση υαλουρονικού ή με εμφύτευση λίπους. Η έγχυση υαλουρονικού είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία, γρήγορη χωρίς χρόνο αποθεραπείας αλλά δεν έχει μόνιμο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα όμως μπορεί να διαρκεί ακόμη και δυο χρόνια ή καμία φορά και παραπάνω   ανάλογα με την ποιότητα του υλικού και τον οργανισμό. 

Η εμφύτευση λίπους γίνεται με λίπος του ιδίου του οργανισμού το οποίο λαμβάνεται με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης από κάποιο άλλο σημείο του σώματος και κατόπιν εμφυτεύεται με ενέσιμο τρόπο στην περιοχή των κροτάφων. Ένα μέρος αυτού του λίπους θα απορροφηθεί αλλά ένα άλλο μέρος θα μείνει στην περιοχή για πάντα. 

Τα στοιχεία που προαναφέραμε, το καθένα χωριστά και σε συνδυασμό μεταξύ τους, συμβάλουν στην αρμονία του προσώπου. Εκτός από αυτά όμως, που είναι και τα σημαντικότερα, πολλά άλλα σημεία, όπως το μέτωπο, τα μάτια, τα φρύδια κτλ., συμμετέχουν στην αισθητική του προσώπου. Όταν ο πλαστικός χειρουργός είναι γνώστης όλων αυτών των διαδικασιών, μπορεί να διαμορφώσει ένα πρόσωπο το οποίο είναι πολύ πιο ελκυστικό και χωρίς παραμόρφωση και χωρίς το περιβάλλον να μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται για μία διαδικασία πλαστικής χειρουργικής. Η αλλαγή είναι αντιληπτή ως κάτι το φυσικό και ως μία γενικότερη ανανέωση που μπορεί να οφείλεται στην καλύτερη ψυχική διάθεση του ενδιαφερόμενου ατόμου και όχι σε παρεμβατικές διαδικασίες.

Περισσότερες υπηρεσίες