Σπίλοι: Οι καλοήθεις όγκοι του δέρματος

Με τον όρο σπίλοι εννοούνται συγκεκριμένες καλοήθεις βλάβες του δέρματος που έχουν σαφή ιστολογική εικόνα με παρουσία σπιλοκυττάρων. Σε γενικές γραμμές ως σπίλοι ή κατά το κοινός λεγόμενο «ελιές» εννοούνται γενικά οι καλοήθεις βλάβες του δέρματος.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σπίλων με πολύ διαφορετική εικόνα μεταξύ τους. Κάποια από αυτά είναι επίπεδα, ενώ άλλα είναι υπεγερμένα. Κάποια έχουν μεγαλύτερη  τάση να εξελίσσονται σε κακοήθεια, ενώ κάποια άλλα έχουν τις ίδιες πιθανότητες με οποιοδήποτε κύτταρο του δέρματος. Κάποια οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο και κάποια άλλα μπορεί να οφείλονται απλά στην τάση εκ γενετής του συγκεκριμένου ατόμου να τα δημιουργεί. Κάποια μπορεί να βρίσκονται εκ γενετής και άλλα να έχουν γίνει σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. 

Όπως και να έχει, οι σπίλοι είναι ίσως η πιο κοινή καλοήθης βλάβη που υπάρχει στους ανθρώπους. Κατά μέσο όρο, κάθε άνθρωπος έχει περίπου 40 σπίλους, ενώ είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα σπίλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σπίλοι αποτελούν πρόβλημα υγείας, αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάποιοι μπορεί να είναι ύποπτοι για μελλοντική δημιουργία προβλήματος υγείας δηλαδή να εξελιχθούν σε κακοήθης  βλάβη και κάποιοι άλλοι μπορεί να αποτελούν αισθητικό πρόβλημα. Επίσης, μεγάλοι σπίλοι σε ευαίσθητα σημεία μπορεί να αποτελούν και λειτουργικό πρόβλημα. 

Αφαίρεση σπίλων (ελιές)

ΠΟΤΕ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΣΠΙΛΟ

Δεν υπάρχει λόγος οποιοσδήποτε άνδρας ή γυναίκα να αφαιρέσει τους σπίλους που έχει πάνω του εφόσον αυτοί δεν τον ενοχλούν για κάποιο λόγο ή δεν αποτελούν αισθητικό πρόβλημα και κυρίως εάν δεν είναι ύποπτοι για κακοήθεια. 
Ο σημαντικότερος λόγος που θα πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στην αφαίρεση ενός σπίλου είναι όταν υπάρχει έστω και μικρή υποψία κακοήθειας. Η μεταβολή ενός σπίλου είναι το κριτήριο που θα θέσει το σπίλο αυτόν σε καθεστώς υποψίας. Η μεταβολή μπορεί να αφορά στο μέγεθός του ή στο σχήμα του ή στο χρώμα του ή σε συνδυασμό αυτών.
Ένας σπίλος θα πρέπει, επίσης, να αφαιρείται όταν βρίσκεται σε περιοχές όπου τραυματίζεται συνεχώς όπως η ζώνη, ο στηθόδεσμος, σε σημεία που τραυματίζεται κατά το ξύρισμα (στο πρόσωπο στους άνδρες και στο σώμα στις γυναίκες) ή ο,τιδήποτε άλλο, διότι αυτό μπορεί αυτό να είναι αιτία μετατροπής του σε κακοήθεια. Επίσης, πρέπει να αφαιρούνται οι σπίλοι που βρίσκονται σε παλάμες ή πέλματα, που έχουν υψηλές πιθανότητες τραυματισμού εξαλλαγής και εξαλλαγής σε κακοήθεια. Κάποιες φορές, οι ειδικοί ιατροί μπορεί να επιλέξουν την αφαίρεση ενός σπίλου, ο οποίος δεν έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά η εικόνα του προκαλεί ανησυχία κι αυτό συνήθως αφορά σπίλους που είναι μαύροι, επίπεδοι, με ακανόνιστα όρια και με μέγεθος πάνω από 7 χιλιοστά. 
 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΣΠΙΛΩΝ

Η αφαίρεση των σπίλων μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: ο ένας είναι η χειρουργική αφαίρεση και ο άλλος είναι η αφαίρεση με laser.
 

Χειρουργική αφαίρεση σπίλων

Όταν επιλεγεί ο σπίλος να αφαιρεθεί με νυστέρι, τότε αυτό γίνεται μέχρι τα υγιή όρια και σε όλο το βάθος του δέρματος. Κατόπιν γίνεται συρραφή του δέρματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μετά την επούλωση, καταλείπεται κάποιο σημάδι λόγω της τομής. Το μέγεθος του σημαδιού εξαρτάται από το μέγεθος του σπίλου, τον τρόπο συρραφής, την περιοχή του σώματος στην οποία βρίσκεται και την τάση του δέρματος να επουλώνει με καλύτερο ή χειρότερο τρόπο. Σε περίπτωση της ελάχιστης υποψίας για κακοήθεια του σπίλου, αυτός πρέπει να σταλεί για βιοψία. 
Η χειρουργική αφαίρεση ενός σπίλου σε υγιή όρια ιστού είναι μόνιμη και ο σπίλος δεν επανεμφανίζεται.
 

Αφαίρεση σπίλων με laser

Κατά την αφαίρεση ενός σπίλου με laser, αυτός εξαχνώνεται.  Η αφαίρεση σπίλου με LASER δεν είναι μια τόσο ριζική αφαίρεση και δεν συστήνεται σε περιπτώσεις που υπάρχει αμφιβολία για την καλοήθεια του σπίλου. Στους σπίλους όμως εκείνους που είναι σαφέστατο από την εικόνα τους ότι είναι καλοήθεις, μπορεί κανείς να επέμβει με τον τρόπο αυτό. Αν και η αφαίρεση με laser δεν θεωρείται ριζική αφαίρεση, έχει το πλεονέκτημα ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι σπίλοι δεν ξαναδημιουργούνται και η αφαίρεσή τους δεν αφήνει σημάδι. Ακόμη και στις λίγες περιπτώσεις που θα μείνει κάποιο σημάδι, αυτό είναι πολύ μικρότερο από το σημάδι που θα άφηνε η χειρουργική αφαίρεση.
 
Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει υποψία περί κακοήθειας ενός σπίλου, η επιλογή της μεθόδου αφαίρεσης βασίζεται καθαρά στις επιθυμίες του ιδίου του ατόμου και στην εμπειρία του ιατρού. Ο πλαστικός χειρουργός ή ο δερματολόγος  πρέπει να είναι αρκετά έμπειροι ώστε να μπορέσουν  να διακρίνουν αν πρόκειται για σπίλος που είναι σαφώς καλοήθης ή αν υπάρχει πιθανότητα για κακοήθεια.

 

Αφαίρεση σπίλων (ελιές)

ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΣΠΙΛΩΝ;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναφέρουμε την αιτία για την οποία στη χώρα μας η προσέλευση των ασθενών για εξέταση των σπίλων γίνεται αρκετά καθυστερημένα. Ο βασικός λόγος είναι ότι υπάρχει διάχυτη στον πληθυσμό η άποψη ότι τους σπίλους δεν πρέπει να τους πειράζουμε. Η άποψη αυτή ήταν ιατρική άποψη τον 19ο αιώνα, όμως έκτοτε μετά από μελέτες κι έρευνες, καταρρίφθηκε. Δυστυχώς, από τη μία γενιά στην άλλη έχει μεταφερθεί μέχρι τις μέρες μας σαν φήμη. Είναι πάνω από το 90% του πληθυσμού που πιστεύει ότι δεν πρέπει να αφαιρούμε  τους σπίλους. Αυτό όχι απλώς είναι λάθος αλλά αποτελεί και τραγικό γεγονός διότι είναι η βασική αιτία για την οποία τα άτομα που έχουν κακοήθη βλάβη του δέρματος προσέρχονται καθυστερημένα στον ιατρό για έλεγχο των σπίλων. Αυτό επιδεινώνει τρομερά την πρόγνωση, δηλαδή την πορεία της νόσου στο μέλλον.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι βλάβες που είναι ύποπτες πρέπει να αφαιρούνται όσο το δυνατόν νωρίτερα και όταν είναι πολύ μικρές. Μόνο ο πλαστικός χειρουργός ή ο δερματολόγος μπορεί να κρίνει ποια βλάβη είναι ύποπτη και ποια όχι. Δεν νοείται κάθε άνθρωπος που έχει ένα σπίλο να προσπαθεί μόνος του να κάνει διάγνωση βασιζόμενος σε αυτό που ο ίδιος γνωρίζει ή αυτό που του λέει το περιβάλλον του ή αυτό που διαβάζει στο internet. Απαιτείται μεγάλη εμπειρία που μόνο οι ιατροί που ασχολούνται με το αντικείμενο (όχι όλοι οι γιατροί) μπορούν να έχουν. 

Είναι κρίμα που συμβαίνει αυτό διότι η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος είναι μια εύκολη και γρήγορη και η αφαίρεσή τους είναι μια εύκολη διαδικασία με εξαιρετικά χαμηλό κόστος αφού είναι ο μόνος καρκίνος ο οποίος μπορεί να διαγνωστεί με μεγάλη ακρίβεια από το έμπειρο μάτι του ειδικού ιατρού μέσα σε δευτερόλεπτα, χωρίς πόνο, χωρίς ταλαιπωρία, απλώς με μια επίσκεψη. Οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι όταν βλέπουν μία απλή βλάβη, που είναι ύποπτη, διότι μεταβάλλεται, πρέπει να προσέλθουν χωρίς χρονοτριβή στο γιατρό, για να διαγνώσει το πρόβλημα σε πρώιμο στάδιο. Εάν εφαρμόσουν μια τέτοια συμπεριφορά, τότε θα έχουν κάνει ένα εύκολο αλλά σημαντικότατο βήμα για τη διασφάλιση της υγείας τους και της ζωής τους και θα μειωθεί ραγδαία το ποσοστό των θανάτων λόγω του καρκίνου του δέρματος. Ας λάβουμε υπόψη μας ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι από τους πιο συχνούς πλέον καρκίνους και αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς. Η διάγνωση και η θεραπεία του είναι εύκολες σε πρώιμα στάδια και μπορούν να σωθούν  εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως απλώς κάνοντας πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Περισσότερες υπηρεσίες