Τι είναι τα νήματα και πως χρησιμοποιούνται;

Τα νήματα στο πρόσωπο είναι μία μέθοδος η οποία απευθύνεται κυρίως στη διόρθωση της χαλάρωσης του προσώπου αλλά και στη βελτίωση της υφής το δέρματος. Η χαλάρωση του προσώπου είναι ένας δύσκολος τομέας της πλαστικής χειρουργικής και λίγες μη επεμβατικές μέθοδοι μπορούν να υποσχεθούν ότι τη βελτιώνουν.

Δυστυχώς, καθημερινά «συναντάμε» πάρα πολλές μεθόδους, τεχνικές και υλικά που διαφημίζονται και υπόσχονται ότι βελτιώνουν –και μάλιστα, άμεσα και θαυματουργώς- τη χαλάρωση του προσώπου, όμως η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν πραγματοποιεί τις υποσχέσεις. Τα νήματα μπορούν πραγματοποιήσουν αυτήν την υπόσχεση υπό συγκεκριμένες συνθήκες και όρους. Οι όροι αυτοί εστιάζονται στη δημιουργία ρεαλιστικών προσδοκιών, τη σωστή εφαρμογή της μεθόδου και τη σωστή επιλογή νημάτων για την κάθε περίπτωση. 

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη νημάτων που κυκλοφορούν  στον ιατρικό χώρο. Τα νήματα αυτά χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Είναι τα νήματα αναπαραγωγής κολλαγόνου και τα νήματα ανόρθωσης. Σε κάθε κατηγορία από αυτές, υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες και πολλά διαφορετικά είδη, τα οποία εν τέλει αριθμούνται σε πολλές δεκάδες και ίσως μερικές εκατοντάδες. 

Επομένως, δεν υπάρχει ένα είδος θεραπείας με νήματα και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί κανείς να κρίνει τη μέθοδο γενικά βασιζόμενος σε μία συγκεκριμένη εμπειρία που πιθανόν να είχε ο ίδιος ή κάποιος γνωστός του. 

ΝΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ

Τα νήματα, που δημιουργούν αναπαραγωγή κολλαγόνου, κυρίως αποτελούνται από PDO ή πολυγαλακτικό. Αυτά τοποθετούνται κάτω από το δέρμα και διεγείρουν την αναπαραγωγή κολλαγόνου σε αυτό. Τα νήματα αυτά είναι απορροφήσιμα, και σε δυο- τρείς μήνες έχουν απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό. Στη θέση τους έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ινών κολλαγόνου, το οποίο συνεχίζει να εξελίσσει το αποτέλεσμα. Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι συνήθως της τάξεως του ενός έτους, αλλά θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι στο τέλος κάθε εφαρμογής, έστω και αν περάσει αρκετό καιρός, πάντα κάτι μένει. Η επανάληψη  προσθέτει πάνω σε αυτό το κάτι, με αποτέλεσμα η βελτίωση να συσσωρεύεται στο πέρασμα του χρόνου. 

ΝΗΜΑΤΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά νήματα που ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει για το face lifting effect. Τα πιο γνωστά lifting νήματα είναι τα COG. Κατασκευαστικά, τα νήματα αυτά αποτελούνται από ένα κεντρικό νήμα, το οποίο έχει ειδικές micro-προεξοχές, που μοιάζουν με άγκιστρα, και αυτές οι προεξοχές συγκρατούν τους ιστούς στη νέα τους θέση. Κάποια άλλα νήματα έχουν κώνους ή και άλλου σχήματος προεξοχές. Το γενικό σκεπτικό πάντως είναι να γαντζώνουν στους ιστούς και να τους συγκρατούν  σε μία νέα θέση. Τα νήματα αυτά είναι στην πλειονότητα τους απορροφήσιμα, αλλά μετά την απορρόφησή τους παραμένει ινώδης ιστός, ο οποίος συνεχίζει να δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί από 10’-20’ και γίνεται στο ιατρείο. Ο πόνος είναι μικρού βαθμού και μπορεί να μειωθεί περαιτέρω με τη χρήση τοπικού αναισθητικού. 

Ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των νημάτων που θα τοποθετηθούν, ο χρόνος αποθεραπείας μπορεί να είναι από μηδαμινός έως της τάξεως των μερικών ημερών. Τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα. 

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι προσδοκίες για τέτοιες μη επεμβατικές διαδικασίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές, καθώς δεν μπορεί κανείς να περιμένει να έχει το αποτέλεσμα ενός χειρουργικού face lifting, το οποίο είναι η πιο αποτελεσματική λύση στην έντονη χαλάρωση του προσώπου.  Όμως τα νήματα ανόρθωσης προσώπου προσφέρουν μια αισθητή βελτίωση στη γυναίκα ή στον άνδρα που μπήκαν σε αυτή τη μικρή διαδικασία και όχι σε μία επεμβατική όπως είναι το facelift. 

Παράγοντες αποτελεσματικότητας των νημάτων προσώπου

Ο βαθμός αποτελεσματικότητας εξαρτάται κυρίως από τους εξής παράγοντες:

  1. Το είδος των νημάτων που χρησιμοποιήθηκαν. Θα πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος  να γνωρίζει ότι δεν είναι όλα τα νήματα ίδια και, όπως είπαμε, υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά είδη νημάτων, τα οποία ο πλαστικός χειρουργός θα χρησιμοποιήσει ανάλογα με το πρόβλημα και τη βελτίωση που θέλει να επιφέρει.
  2. Ο τρόπος τοποθέτησης και η μέθοδος τοποθέτησης που χρησιμοποιεί ο ιατρός.
  3. Η πείρα και η γνώση που έχει ο πλαστικός χειρουργός στο που και πως θα τοποθετήσει τα νήματα.
  4. Η ποσότητα των νημάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Όσο μεγαλύτερη (ως ένα όριο, φυσικά) είναι η ποσότητα των νημάτων, τόσο πιο βελτιωμένο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
  5. Η σωστή εκτίμηση του προβλήματος, δηλαδή πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν μπορεί να διορθωθεί οποιοδήποτε είδος προβλήματος με τη χρήση νημάτων. Αυτά φέρνουν καλό αποτέλεσμα και ενδείκνυνται σε περιπτώσεις προσώπου με έως μέτριου βαθμού χαλάρωση και όχι σε άτομα που έχουν πάρα πολύ μεγάλη χαλάρωση και που χρειάζονται επεμβατική διαδικασία προκειμένου να την διορθώσουν.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι τα νήματα αποτελούν μία από τις μη επεμβατικές μεθόδους επιλογής, οι οποίες, όταν γίνονται με σωστές συνθήκες, γνώση και ρεαλιστικές προσδοκίες, δίνουν αρκετά καλό αποτέλεσμα, ικανοποιώντας τη γυναίκα ή τον άνδρα που θα τα επιλέξει ως βελτίωση της χαλάρωσης του προσώπου. 

Περισσότερες υπηρεσίες