Τι είναι η μεσοθεραπεία;

Με τον όρο μεσοθεραπεία εννοούμε την έγχυση κάποιων ουσιών διάχυτα στο πρόσωπο με σύριγγα με λεπτή βελόνα. Η έγχυση αυτή μπορεί να έχει πολλούς διαφορετικούς στόχους και ανάλογα με αυτούς, να εγχέεται και το κατάλληλο υλικό. Επομένως η μεσοθεραπεία δεν είναι ένα συγκεκριμένο είδος θεραπείας αλλά μια τεχνική.

Είναι μια τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές εφαρμογές, όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα.

Μεσοθεραπεία για ενυδάτωση προσώπου

Η τεχνική της μεσοθεραπείας χρησιμοποιείται κυρίως για την ενυδάτωση του προσώπου. Υπάρχει μια πλειάδα ουσιών, που μπορεί να είναι βιταμίνες, ιχνοστοιχεία ή υαλουρονικό, τα οποία χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί ο σκοπός  της ενυδάτωσης και «αναγέννησης» του προσώπου. Για το λόγο αυτό η διαδικασία πρέπει να είναι πολύ εξατομικευμένη. Οι ουσίες που τοποθετούνται θα πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις και ανάγκες του συγκεκριμένου προσώπου.

Υαλουρονικό μεσοθεραπείας

Η βασική ουσία,  η οποία παίζει ρόλο στην ενυδάτωση του προσώπου, είναι το υαλουρονικό. Το υαλουρονικό χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω της ιδιότητας  που έχει να είναι υγροσκοπικό. Αυτό σημαίνει ότι ρουφά νερό, το οποίο παγιδεύει μέσα στο δέρμα, το οποίο και ενυδατώνει. Για το σκοπό αυτό υπάρχει ειδικό υαλουρονικό για μεσοθεραπεία. Το υαλουρονικό αυτό δεν δίνει καθόλου όγκο στο πρόσωπο, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για ενυδάτωση. Διαχέεται μέσα στο δέρμα επομένως η ενυδάτωση είναι πιο ομοιόμορφη. Το υαλουρονικό μεσοθεραπείας δεν πρέπει να συγχέεται με το υαλουρονικό γεμίσματος, το οποίο δεν διαχέεται, αλλά παραμένει πολύ εντοπισμένο. 

Άλλα είδη μεσοθεραπείας

Εκτός από τη μεσοθεραπεία ενυδάτωσης, υπάρχει και η μεσοθεραπεία λεύκανσης, η οποία χρησιμοποιείται για τη λεύκανση του προσώπου, όταν υπάρχουν αρκετές δυσχρωμίες. Υπάρχει, επίσης, η μεσοθεραπεία σύσφιξης αλλά και κάποια άλλα είδη μεσοθεραπείας, λίγοτερο χρησιμοποιούμενα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι εκτός από το υλικό που θα εγχυθεί, ακόμα και τα πολλαπλά τσιμπήματα, που δέχεται το πρόσωπο από την πολύ λεπτή βελόνα, κάνουν διέγερση σε αυτό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο μηχανισμοί «ανανέωσης», αυτόν της μηχανικής διέγερσης και αυτόν των ουσιών που εγχέονται μέσα στο δέρμα. 

Η μεσοθεραπεία έχει σημαντικό ρόλο όσον αφορά και στην πρόληψη. Δηλαδή, διεγείρει τους ινοβλάστες για να κάνουν αναπαραγωγή κολλαγόνου, και τους κρατά «ζωντανούς», έτσι ώστε να γίνεται μια συντήρηση του δέρματος στο πέρασμα του χρόνου. 

Η μεσοθεραπεία είναι μια θεραπεία που καλό είναι να επαναλαμβάνεται ανά λίγους μήνες.  Τη συχνότητα επανάληψης την καθορίζει ο ιατρός μαζί με το ενδιαφερόμενο άτομο και μπορεί να είναι μεταξύ ενός μηνός και ενός 6μήνου. 

Booster μεσοθεραπεία

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε στις μεσοθεραπείες εκείνες που εγχύεται μόνο υαλουρονικό. Αυτές, γνωστές και ως boosters, έχουν ακόμα περισσότερο αποτέλεσμα στην αναδόμηση του δέρματος του προσώπου. Τα boosters έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και απευθύνονται στα άτομα εκείνα που έχουν μεγάλο βαθμό γήρανσης ή ξηρότητας στο πρόσωπο και χρειάζονται κάποια πιο έντονη θεραπεία. 

Η μεσοθεραπεία είναι μια τεχνική που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια έχει δοκιμαστεί στο πέρασμα του χρόνου  και ως εκ τούτου έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα της στην αντιγήρανση του προσώπου. Μπορεί κανείς να εμφανιστεί στο περιβάλλον του ακόμα και την ίδια ημέρα. Κάποιες φορές όμως ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται μπορεί να χρειαστούν 1-2 μέρες αποθεραπείας, αποκλειστικά και μόνο για λόγους εμφάνισης.

ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος μεσοθεραπείας, το οποίο συνίσταται στη χρήση των αυξητικών παραγόντων που υπάρχουν στο αίμα μας. Η διαδικασία γίνεται ως εξής: ο ιατρός κάνει μια αιμοληψία, κατόπιν γίνεται μια φυγοκέντρηση στο αίμα που έχει ληφθεί, ακολούθως ο ιατρός λαμβάνει ένα συγκεκριμένο μέρος από το αίμα που έχει φυγοκεντρηθεί και το εγχέει με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας. Στο πλάσμα, το οποίο εγχέει, μπορεί να προσθέσει κάποιους ενισχυτικούς παράγοντες. 

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία στην ουσία βασίζεται στους αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα κύτταρα του αίματος, τα οποία με τη φυγοκέντρηση διαλύονται κι έτσι οι αυξητικοί παράγοντες απελευθερώνονται. Η αυτόλογη μεσοθεραπεία, γνωστή ως και vampire lift, βελτιώνει την υφή  του δέρματος, προσφέροντας, επίσης, πρόληψη για το μέλλον. Πρέπει να γίνεται σε συνεδρίες, οι οποίες μπορούν να έχουν μεταξύ τους απόσταση 1 μηνός ή και παραπάνω. Θεραπείες συντήρησης μπορούν να γίνονται μια φορά κάθε 4-6 μήνες. 

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ

Καθώς η μεσοθεραπεία δεν είναι ένα είδος θεραπείας αλλά μια τεχνική, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να προσαρμόσει τη θεραπευτική προσέγγιση για προβλήματα στο σώμα, επιλέγοντας τις κατάλληλες ουσίες. Η μεσοθεραπεία στο σώμα συνήθως αποσκοπεί στη θεραπεία της κυτταρίτιδας, η οποία αποτελεί πρόβλημα σχεδόν σε όλες τις γυναίκες, με διαφοροποίηση στη βαρύτητα. Η μεσοθεραπεία σώματος διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση και ανάλογα διαφοροποιούνται και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο πλαστικός χειρουργός συνήθως εφαρμόζει μεσοθεραπεία με ενεργοποιητές του μεταβολισμού, με καφεΐνη, με λιποδιαλυτικές ουσίες ή με συνδυασμό αυτών. Επιπρόσθετα, οι πολλαπλές νύξεις της μεσοθεραπείας ενεργοποιούν το δέρμα στο να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου. Ο βαθμός ενόχλησης των τσιμπημάτων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος διότι η βελόνα που χρησιμοποιείται είναι πάρα πολύ μικρή.

Όταν η θεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, τότε οι επαναλήψεις γίνονται ανά μία εβδομάδα και συνήθως χρειάζονται 10-12 επαναλήψεις για να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Κατόπιν, χρειάζονται επαναλήψεις συντήρησης, οι οποίες προτείνονται να είναι μια φορά το μήνα. Καλό είναι να γίνεται η διαδικασία πριν την έκθεση του σώματος το καλοκαίρι στη θάλασσα, διότι μερικές φορές γίνονται κάποιες μελανιές, οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα επιθυμητές στην παραλία. Στο δύσκολο πρόβλημα της κυτταρίτιδας, η μεσοθεραπεία σώματος δίνει αποτελέσματα που κρίνονται ικανοποιητικά από τις γυναίκες που την έχουν κάνει, οι οποίες δηλώνουν ευχαριστημένες από τη διαδικασία και τη βελτίωση που βλέπουν στο σώμα τους.  

Περισσότερες υπηρεσίες