Ο πλαστικός χειρουργός εξαφανίζει τις ουλές;

Βασικός κανόνας που ισχύει στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ότι όταν ένας τραυματισμός αφορά σε όλο το πάχος του δέρματος, τότε πάντα η επούλωση γίνεται με δημιουργία ουλής.

Ο πλαστικός χειρουργός σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να υπερκεράσει τους φυσικούς νόμους και να εξαφανίσει την ουλή, όμως αυτό που μπορεί να κάνει είναι να  βελτιώσει την όψη της ουλής, ή να την μεταφέρει σε σημεία που δεν φαίνεται ιδιαίτερα ή να την κάνει να μιμείται φυσιολογικές πτυχές του σώματος. Επίσης μπορεί μια ουλή, η οποία δεν ράφτηκε ή δεν δημιουργήθηκε υπό καλές συνθήκες, να την κάνει να είναι πιο λεπτή και πιο αποδεκτή από αισθητικής πλευράς.

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ

Νέα συρραφή

Ο βασικός τρόπος διόρθωσης μίας φαρδιάς ή άσχημης ουλής είναι η χειρουργική αφαίρεσή της και η συρραφή υπό καλύτερες συνθήκες. Σε αυτή την περίπτωση ο πλαστικός χειρουργός, αφού αφαιρέσει την ουλή, τοποθετεί ράμματα σε βάθος, τα οποία απορροφούν την τάση. Κατόπιν, με μειωμένη τάση, ράβει την επιφάνεια του δέρματος. Γνωρίζουμε ότι η άσκηση τάσης είναι βασικός παράγοντας  για να φαρδύνει μία ουλή και να γίνει εντονότερη οπτικά και κακαίσθητη. 

Λείανση ουλών

Η λείανση γίνεται στις ουλές εκείνες που προεξέχουν δηλαδή που προβάλουν από το επίπεδο του δέρματος. Στις περιπτώσεις αυτές δημιουργούνται σκιάσεις με το φώς κι επομένως η ουλή φαίνεται πολύ πιο έντονη, ιδίως σε πλάγιο φωτισμό. Ο πλαστικός χειρουργός, σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να λειάνει την ουλή για να την φέρει στο επίπεδο του δέρματος. Η λείανση αυτή γίνεται με κυρίως με laser (laser resurfacing) ή ακόμα και με δερμοαπόξεση (dermabration). Η επίπεδη ουλή σαφώς φαίνεται λιγότερο έντονη ιδίως όταν ο φωτισμός είναι πλάγιος.

Ατροφικές ουλές και εισέλκουσες ουλές 

Υπάρχουν φορές που η ουλή δημιουργεί μία εμβάθυνση δηλαδή  είναι πιο χαμηλή από την επιφάνεια του δέρματος. Στις περιπτώσεις αυτές και πάλι όπως και στις υπερτροφικές ουλές, λόγω του ότι δημιουργούνται σκιάσεις, η εικόνα τους είναι χειρότερη. Ο τρόπος διόρθωσης της ουλής είναι το γέμισμα της με κάποιο υλικό. Το υλικό αυτό μπορεί να είναι λίπος ή υαλουρονικό. 

Μεταφορά της ουλής 

Οι ουλές όταν βρίσκονται κοντά σε κάποιο σημείο που μπορεί να καλύπτεται ενδέχεται ο πλαστικός χειρουργός να μπορέσει να τις μεταφέρει ώστε να μην γίνονται αντιληπτές. Άλλες φορές μπορεί να της αλλάξει λίγο τη θέση ώστε να μιμείται φυσιολογικές πτυχές του δέρματος και επομένως να περνάει απαρατήρητη. Για παράδειγμα, οι οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου μπορούν κάλλιστα να καλύψουν μια ουλή όταν αυτή είναι οριζόντια ή η ρινοπαρειακή αύλακα να «κρύψει» μια ουλή σε εκείνη την περιοχή του προσώπου.

Αποχρωματισμός ουλών 

Κάποιες ουλές παρουσιάζουν διαφορά χρώματος. Δεν αναφερόμαστε στο κόκκινο χρώμα που έχει μια ουλή τους 6 πρώτους μήνες, που είναι στην περίοδο επούλωσης, το οποίο είναι φυσιολογικό και σιγά-σιγά θα υποχωρήσει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση συζητάμε για ουλές που έχουν γίνει πιο σκουρόχρωμες ή πιο ανοιχτόχρωμες. Στην περίπτωση των σκουρόχρωμων ουλών αυτό οφείλεται κυρίως στην έκθεση στον ήλιο αλλά και στις ιδιαιτερότητες του δέρματος του συγκεκριμένου ατόμου. Η διόρθωση μπορεί να γίνει με peeling ή αποχρωματιστικές κρέμες. Σε άλλες περιπτώσεις η ουλή μπορεί να είναι πιο ανοιχτόχρωμη από τον φυσιολογικό της χρωματισμό και το δέρμα. Και πάλι το peeling μπορεί να βοηθήσει αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μπορεί να επιτευχθεί ένα αποδεκτό αποτέλεσμα με τον χρωματισμό της ουλής με την τεχνική του tattoo. 

Ειδικά σχήματα Z ουλών και W ουλών

Όταν υπάρχει μια ρικνωτική ουλή, δηλαδή όταν η ουλή δημιουργεί παραμόρφωση λόγω ρίκνωσης της, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικές τεχνικές για αναδιαμόρφωση της ουλής σε μορφή Ζ ή σε μορφή W ή κάποια άλλη μορφή που να διαρρηγνύει την συνέχεια δυναμικής τάσης της ουλής. Είναι γνωστό ότι ο ουλώδης ιστός έχει την τάση να συρρικνώνεται με συνέπεια πολλές φορές τη δημιουργία λειτουργικών προβλημάτων. Στις περιπτώσεις αυτές ο πλαστικός χειρουργός καλείται με διάφορους τρόπους να διακόψει τη συνέχεια της ουλής κάνοντας την ουλή τεθλασμένη και όχι ευθεία. Αυτό βοηθάει περισσότερο στη λειτουργικότητα παρά στην εμφάνιση της περιοχής.

ΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΑΚΜΗ

Οι ουλές από ακμή είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία ουλών, η οποία αφορά στα άτομα εκείνα που είχαν κυστική ακμή κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, η οποία τους άφησε μόνιμα σημάδια. Οι ουλές αυτές τραυματίζουν πολύ ψυχικά γυναίκες και άνδρες, είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες και θυμίζουν καταστάσεις που είναι ανεπιθύμητες. Για το λόγο αυτό ο πλαστικός χειρουργός καλείται να τις διορθώσει. Πρέπει να τονίσουμε ότι στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν μπορεί να γίνει απόλυτη εξαφάνιση αλλά μόνο βελτίωση της εικόνας. Οι προσδοκίες δεν πρέπει να είναι υπερβολικές. 

Οι τρόποι διόρθωσης των ουλών της ακμής είναι κυρίως:
  • η λείανση των ουλών, που μπορεί να γίνει είτε με laser είτε με δερμοαπόξεση. Η μέθοδος αυτή είναι η συνηθέστερη και πιο αποτελεσματική. Τα είδη LASER που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πλαστικός χειρουργός είναι αρκετά. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα fractional laser, τα οποία μπορούν να δώσουν μία βελτίωση ιδίως εάν γίνουν κατ’ επανάληψη. Τα fractional laser μπορούν να δώσουν ένα βαθμό βελτίωσης αλλά αυτός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος και αυτό πρέπει να τονιστεί διότι πολλές φορές δίνονται υπερβολικές υποσχέσεις. Μπορούν όμως να συμβάλλουν  στην βελτίωση του προβλήματος.
  • το γέμισμα με υαλουρονικό, το οποίο μπορεί να γίνει μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και δεν αφορά όλα τα είδη ουλών από ακμή. Ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να είναι πολύ έμπειρος για να κρίνει σε ποίες περιπτώσεις το υαλουρονικό μπορεί να φέρει βελτίωση και σε ποιες όχι.
  • η χειρουργική αφαίρεση και επανασυρραφή, σε κάποιες πολύ έντονες ουλές από ακμή, οι οποίες είναι πάρα πολύ βαθιές και φαρδιές. 

ΧΗΛΟΕΙΔΗ 

Τα χηλοειδή αποτελούν τις πιο δύσμορφες ουλές που μπορεί να υπάρξουν και οφείλονται σε αντίδραση του οργανισμού με υπερβολικά μεγάλη παραγωγή ουλώδους ιστούς από το δέρμα. Η δημιουργία ενός χηλοειδούς δεν έχει να κάνει με το είδος της συρραφής από τον χειρουργό αλλά αποκλειστικά και μόνο από την αντίδραση του οργανισμού. Τα χηλοειδή εμφανίζονται σαν κόκκινες εγερμένες ( εξογκωμένες) ουλές, οι οποίες έχουν την τάση με τον καιρό να μεγαλώνουν. Σε αντιδιαστολή με τις κανονικές ουλές, οι οποίες σταματούν να αναπτύσσονται μετά από περίπου 6 μήνες, τα χηλοειδή μπορεί να φτάσουν ως και 3 χρόνια ανάπτυξης μέχρι να σταματήσουν να αναπτύσσονται και να διογκώνονται. Η αντιμετώπιση τους είναι πολύ δύσκολη και γενικά θεωρούνται μη αντιμετωπίσιμα. Παρόλα αυτά ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να εφαρμόσει κάποιες τεχνικές που μπορούν να τα βελτιώσουν. 

Βελτίωση χηλοειδούς

Έχουν δοκιμαστεί κατά καιρούς πολύ διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης των χηλοειδών οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν αποτύχει, όπως για παράδειγμα οι τεχνικές με αφαίρεση και επανασυρραφή του χηλοειδούς που δεν ενδείκνυνται κι έχουν εγκαταλειφθεί διότι δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο χηλοειδές. Τεχνικές που έχουν κάποιο αποτέλεσμα βελτιώνοντας αισθητικά το χηλοειδές είναι: 

Έγχυση κορτιζόνης εντός της βλάβης: η κορτιζόνη θα πρέπει να είναι συγκεκριμένου τύπου όχι οποιαδήποτε και να γίνει έγχυση σωστά μέσα στη βλάβη και όχι γύρω από αυτήν. Η μέθοδος αυτή είναι αρκετά αποτελεσματική στο να μειώσει το μέγεθος της ουλής και να σταματήσει την ανάπτυξη της. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. 

Τοποθέτηση επιθεμάτων σιλικόνης: έχει φανεί ότι τα επιθέματα σιλικόνης ή και τα gel σιλικόνης σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της ουλής. Ο μηχανισμός δεν είναι γνωστός αλλά υπάρχουν κάποια αποτελέσματα. 

Άσκηση πίεσης: Στα σημεία που μπορεί να ασκηθεί συνεχόμενη πίεση μπορεί να υπάρξει βελτίωση των ουλών κατ’ αυτόν τον τρόπο. Τα σημεία αυτά για παράδειγμα είναι τα άνω ή κάτω άκρα, που μπορεί κανείς με ένα πιεστικό κορσέ να ασκεί μια συνεχόμενη πίεση. Αυτός όμως ο κορσές θα πρέπει να τοποθετείται αν είναι δυνατόν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ή έστω στο μεγαλύτερο μέρος του εικοσιτετραώρου για μερικούς μήνες. Σαφώς αποτελεί μια μέθοδο που μπορεί να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και όχι παντού. 

Έγχυση φθοροουρακίλης: η 5-FU-φθοροουρακίλη, ένα αντιμιτωτικό φάρμακο που εμποδίζει την αναπαραγωγή ινοβλαστών δείχνει ότι έχει κάποια αποτελέσματα, χρησιμοποιούμενη με τον ίδιο τρόπο όπως χρησιμοποιείται η κορτιζόνη. Μπορεί να γίνει και συνδυασμός των δυο φαρμάκων.

Οι ανωτέρω μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και όλες μαζί  για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΥΛΕΣ

Οι υπερτροφικές ουλές διαφέρουν από τα χηλοειδή ως προς το ότι δεν αναπτύσσονται τόσο πολύ σε ύψος και πλάτος, αλλά παρόλα αυτά και αυτές είναι αρκετά δύσμορφες. Ο τρόπος αντιμετώπισης συνήθως είναι παρόμοιος με αυτόν των χηλοειδών, με τη διαφορά ότι οι υπερτροφικές ουλές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ανταποκριθούν με καλύτερο τρόπο.

Η διόρθωση των ουλών γενικά αποτελεί μια πρόκληση για τον πλαστικό χειρουργό. Δεν πρέπει κανείς να φαντάζεται ότι μπορεί να γίνουν θαύματα ή ότι μπορεί οι ουλές να εξαφανιστούν. Πολλά όμως μπορούν να γίνουν αρκετές φορές. Η διόρθωση αυτή είναι πολύ σημαντική κυρίως για την ψυχολογία του ατόμου, το οποίο δεν θέλει να βλέπει ένα σημάδι πάνω του που του θυμίζει παλιές ανεπιθύμητες καταστάσεις. 

Περισσότερες υπηρεσίες