Πως γίνεται η πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους;

Με την ανάπτυξη της βαριατρικής χειρουργικής αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων εκείνων τα οποία, χάνοντας πάρα πολλά κιλά, παρουσίασαν χαλάρωση σε όλο τους το σώμα. Όσοι χάνουν μερικές δεκάδες κιλών είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα παρουσιάσουν άλλοι περισσότερη και άλλοι λιγότερη χαλάρωση σε πολλά σημεία του σώματος.

Η χαλάρωση μετά από μεγάλη απώλεια βάρους μπορεί να αφορά στην οποιαδήποτε περιοχή αλλά συνήθως αφορά:

  • στην περιοχή της κοιλίας,
  • στους μαστούς,
  • στους γλουτούς,
  • στο έσω μέρος των μηρών,
  • στους βραχίονες και
  • στο πρόσωπο. 

Η επανόρθωση της χαλάρωσης αποτελεί μια πρόκληση για τον πλαστικό χειρουργό αλλά και μία μακρά διαδικασία για το ίδιο το άτομο. Συνήθως οι ενδιαφερόμενοι, άνδρες και γυναίκες, προσέρχονται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού ζητώντας να γίνουν τα πάντα άμεσα και ανυπομονώντας να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει όμως να λάβουν υπόψη τους ότι η αποκατάσταση των διαδικασιών αυτών δεν είναι αγώνας δρόμου ταχύτητος αλλά αγώνας μακράς διαρκείας, που προϋποθέτει υπομονή, την οποία εάν επιδείξουν, τελικώς θα επιβραβευτούν. 

Οι επεμβάσεις, στις οποίες καταφεύγουμε στις περιπτώσεις αυτές, δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τις επεμβάσεις που γίνονται για άλλους λόγους. Για παράδειγμα η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής, που γίνεται στις περιπτώσεις μεγάλης απώλειας βάρους, δεν διαφέρει πολύ από την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής που γίνεται μετά από εγκυμοσύνη. Φυσικά, η κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητες της και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. 

Από τη φύση τους οι επεμβάσεις, που θα αντιμετωπίσουν τη χαλάρωση μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, περιλαμβάνουν την αφαίρεση δέρματος, καθώς ο οργανισμός έχει δημιουργήσει με τα χρόνια περίσσεια δέρματος για να μπορέσει να καλύψει το έξτρα πάχος. Ο οργανισμός δεν μπορεί να «συρρικνώσει» την υπερβολική επιφάνεια δέρματος μετά την μεγάλη απώλεια βάρους κι έτσι το έξτρα δέρμα παραμένει χαλαρωμένο καιπολλές φορές αναδιπλούμενο. Η αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος από τον πλαστικό χειρουργό έχει ως αναγκαία συνέπεια τη ύπαρξη τομών και ουλών. Οι τομές αυτές πολλές φορές μπορεί να είναι αρκετά εκτεταμένες. Αυτό σημαίνει ότι παραμένουν κάποια σημάδια, τα οποία με τον καιρό βελτιώνονται αλλά ποτέ δεν θα εξαφανιστούν πλήρως. Η τελική αισθητική εικόνα των σημαδιών αυτών εξαρτάται από την έκταση της χαλάρωσης αλλά και από την επουλωτική ικανότητα του κάθε δέρματος. Η προσπάθεια του πλαστικού χειρουργού είναι να τοποθετηθούν οι ουλές σε σημεία που καλύπτονται από τα εσώρουχα ή σε φυσιολογικές πτυχές του σώματος. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι εφικτό αλλά όχι πάντα. 

Συνήθεις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής μετά από μεγάλη απώλεια βάρους

Οι επεμβάσεις που γίνονται συνήθως σε τέτοιους ασθενείς είναι:

Κοιλιοπλαστική

Η πλαστική κοιλιάς αφορά στα άτομα που λόγω της μεγάλης διάτασης που είχε το δέρμα έχει υποστεί μεγάλη χαλάρωση και μετά την απώλεια του όγκου αυτού η χαλάρωση αυτή παρέμεινε. Η ιδιαιτερότητα στην περίπτωση της μεγάλης απώλειας βάρος είναι ότι η χαλάρωση μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη και πάρα πολλές φορές αφορά και την οριζόντια και την κάθετη διάσταση. Λόγω αυτού, είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των ατόμων στα οποία  ενδείκνυται η επέμβαση τύπου Fleur de Lis. Στην τεχνική αυτή οι τομές γίνονται και οριζόντια και κάθετα προκειμένου να βελτιωθεί και ως προς τις δυο διαστάσεις η χαλάρωση. Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα του site.

Πλαστική στήθους

Οι μαστοί αποτελούν μία περιοχή σε γυναίκες και άντρες που χαλαρώνουν μετά από τη μεγάλη απώλεια βάρους. Οι επεμβάσεις, που κρίνονται αναγκαίες, εξατομικεύονται ανάλογα με το πρόβλημα. Μπορεί να γίνουν οι κλασικές επεμβάσεις πλαστικής στήθους –ανόρθωση, μειωτική, αυξητική- αλλά πολύ συχνά απαιτείται συνδυασμός αυτών για να επιτευχθεί το καλό αποτέλεσμα. 

Συνηθισμένη επέμβαση πλαστικής στήθους σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας βάρους είναι η κλασική ανόρθωση μαστών, πληροφορίες για την οποία μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα του site. Η έκταση των τομών εξαρτάται από την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, η οποία με την σειρά της εξαρτάται από το βαθμό πτώσης. Στους άντρες η ανόρθωση μαστών έχει ένα επιπλέον πρόβλημα σε σχέση με τις γυναίκες διότι οι άντρες δεν φορούν στηθόδεσμο επομένως δεν μπορούν να καλύπτουν τις τομές. Για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια κατά το δυνατόν να αποφευχθούν οι τομές αυτές. Στις γυναίκες αντίθετα οι τομές καλύπτονται από τον στηθόδεσμο και το μαγιό. 

Σε κάποιες περιπτώσεις μετά από μεγάλη απώλεια βάρους μπορεί να απαιτηθεί τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης, όταν ο βαθμός απώλειας όγκου είναι πολύ μεγάλος και ο μαστός δείχνει «άδειος». Η τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την ανόρθωση, αλλά κάποιες φορές, όταν η χαλάρωση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, και μόνο η τοποθέτηση ενθέματος μπορεί να ανορθώσει ικανοποιητικά το μαστό. Η αντιμετώπιση αυτή γίνεται στις περιπτώσεις εκείνες που μετά από την απώλεια βάρους ο μαστός έχει γίνει πολύ μικρός και άδειος. Άλλες φορές μπορεί απαιτηθεί μειωτική μαστών και παράλληλα ανόρθωση τους.

Ανόρθωση μηρών

Το lifting μηρών συνήθως αφορά στο έσω μέρος του μηρού, το οποίο είναι και εκείνο που χαλαρώνει περισσότερο. Στις περιπτώσεις αυτές, οι τομές γίνονται στο έσω μέρος των μηρών, όπου και φαίνονται λιγότερο. Όταν η χαλάρωση αφορά στο έξω μέρος των μηρών η διόρθωση είναι πιο προβληματική διότι οι τομές δεν μπορούν να τοποθετηθούν στην έξω επιφάνεια γιατί είναι πολύ εμφανείς. Παρόλα αυτά κάποιες φορές μπορεί να βρεθεί λύση. Αυτό, όμως, είναι κάτι που εξετάζεται κατά περίπτωση.  και για αυτό κατά περίπτωση βέβαια. 

Όταν η χαλάρωση είναι πάρα πολύ μεγάλη, μπορεί να απαιτηθεί και μία τομή κάθετη στο έσω μέρος των μηρών στα σημεία δηλαδή που οι μηροί εφάπτονται μεταξύ τους. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση για περαιτέρω βελτίωση του σχήματος. Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση του lifting μηρών μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα του site.

Ανόρθωση γλουτών

Στην ανόρθωση γλουτών – ή αλλιώς αναφερόμενη και ως lifting γλουτών – ο πλαστικός χειρουργός τοποθετεί τις τομές στο άνω μέρος των γλουτών. Σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας όγκου μπορεί να συνδυαστεί και με αύξηση των γλουτών, όταν βέβαια με την απώλεια βάρους  αυτοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ σε όγκο ή όταν ο όγκος τους έχει μετατεθεί κατά πολύ προς τα κάτω. Για την αποφυγή χρήσης των ενθεμάτων πολύ συχνά χρησιμοποιούμε τον ίδιο τον λιπώδη ιστό των γλουτών με τέτοιο τρόπο ώστε να μετατεθεί ο όγκος του σε υψηλότερο σημείο και να έχει ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα με το ένθεμα. Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση του lifting γλουτών μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα του site.

Lifting βραχιόνων

Στο lifting βραχιόνων – ή αλλιώς αναφερόμενο και ως lifting χεριών ή ανόρθωση βραχιόνων – οι τομές τοποθετούνται από τον πλαστικό χειρουργό στο έσω μέρος των βραχιόνων στο σημείο που οι βραχίονες εφάπτονται με το πλάγιο του θώρακα. Στην περιοχή αυτή οι τομές είναι λιγότερο εμφανείς. Συνήθως, για να αφαιρεθεί η απαιτούμενη περίσσεια του χαλαρωμένου δέρματος, οι τομές γίνονται από την περιοχή της μασχάλης μέχρι τον αγκώνα, περιλαμβάνοντας κάποιες φορές και την περιοχή της μασχάλης, εάν είναι ανάγκη. Σε λίγες περιπτώσεις, που η χαλάρωση είναι σχετικά μικρή, οι τομές αυτές μπορεί να γίνουν μόνο στη μασχάλη, με μια ιδιαίτερη τεχνική που εφαρμόζει ο πλαστικός χειρουργός. Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση του lifting βραχιόνων μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα του site.

Lifting προσώπου

Πολλές φορές η χαλάρωση στο πρόσωπο, σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας βάρους, είναι αρκετά εκτεταμένη με αποτέλεσμα το πρόσωπο να μοιάζει αρκετά γηρασμένο. Δεν είναι σπάνιο τα άτομα που έχουν χάσει πάρα πολύ βάρος να φαίνονται πολύ μεγαλύτερα από την ηλικία τους, με κρεμάμενο δέρμα. Το γνωστό face lifting γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και στις περιπτώσεις χαλάρωσης λόγω γήρανσης, με αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος και νέα στήριξη. Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση του facelift μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα του site.

Lifting σώματος

Το lifting σώματος – ή αλλιώς αναφερόμενο ως Lower Body Lift – είναι μια επέμβαση που διενεργείται  στα άτομα εκείνα τα οποία έχουν χαλάρωση στους γλουτούς και στην κοιλιά ταυτόχρονα. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη επέμβαση, η οποία διορθώνει τα δυο προβλήματα ταυτόχρονα. Επιπρόσθετα, μπορεί να αφορά στους γλουτούς και στους μηρούς ταυτόχρονα. Πρέπει  να γίνεται σε άτομα με πολύ καλή κατάσταση υγείας και υψηλό αιματοκρίτη, καθώς η επιβάρυνση του οργανισμού από μια τέτοια πολύ-επέμβαση είναι μεγάλη. Ύψιστος κανόνες που πρέπει να τηρεί ο κάθε πλαστικός χειρουργός είναι αυτός της ασφάλειας του ασθενούς. 

Lifting άνω μέρους σώματος

Το lifting άνω μέρους του σώματος – ή αλλιώς αναφερόμενο ως Upper Body Lift – είναι μια επέμβαση που αφορά στην ταυτόχρονη διόρθωση της χαλάρωσης των βραχιόνων και της χαλάρωσης στο πλάγιο του θώρακα. Οι τομές μπορεί να βρίσκονται στο έσω μέρος των βραχιόνων και κάθετα στο σημείο που ακουμπάει ο βραχίονας, και στο θώρακα στο σημείο που ο βραχίονας εφάπτεται σε αυτόν. Κάποιες φορές, ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς, η επέμβαση μπορεί να αφορά και τη ράχη, με τις τομές να γίνονται στο σημείο του στηθόδεσμου στη ράχη. Τα σημάδια στη ράχη είναι αρκετά έντονα, αλλά ο πλαστικός χειρουργός τοποθετεί σε τέτοιο σημείο τις τομές, έτσι ώστε να καλύπτονται από το στηθόδεσμο.

Συνδυασμός επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής μετά από μεγάλη απώλεια βάρους

Ένα θέμα στο οποίο αξίζει να αναφερθούμε είναι αυτό των συνδυαστικών επεμβάσεων, οι οποίες ζητιούνται από τα άτομα που έχουν χάσει πάρα πολύ βάρος, τα οποία χρειάζονται διόρθωση σε πολλά σημεία του σώματός τους. Πολύ συχνά προκύπτει η συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει αυτές οι επεμβάσεις να γίνονται συνδυαστικά μεταξύ τους ή ξεχωριστά η καθεμιά. Είναι φυσικό ο ασθενής να ζητά ή και να απαιτεί φορτικά η διόρθωση όλων αυτών των σημείων να γίνει σε μια επέμβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να εμφυσήσει στον ασθενή τη σημαντική, ιατρική αρχή που θέτει την ασφάλεια της ζωής πάνω απ’ όλα. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να δεχτεί οποιοδήποτε μέγεθος παρέμβασης επάνω του και κάθε διαδικασία που προσθέτουμε σημαίνει αύξηση της πιθανότητας επιπλοκών, πολλές φορές με εκθετικό βαθμό. Για το λόγο αυτό, το ιδανικό είναι οι επεμβάσεις αυτές να γίνονται μία-μία, σε διαφορετικούς χρόνους. Εάν η υγεία του σώματος, και γενικότερα η κατάσταση του, το επιτρέπει μπορεί κανείς να σκεφτεί το να γίνουν δυο επεμβάσεις ταυτόχρονα, αλλά πάντα θέτοντας ως βασικό κριτήριο για αυτό, το θέμα της ασφάλειας και της μειωμένης πιθανότητας επιπλοκών. 

Τα άτομα που έχουν χάσει πολύ βάρος ασχέτως με την έκταση των επεμβάσεων έχουν ήδη αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών, λόγω της καταπόνησης που έχει ήδη υποστεί ο οργανισμός τους. Κάποιοι ιστοί δεν έχουν την ίδια αντοχή και την ίδια ικανότητα να επουλώνονται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι μεγάλης έκτασης επεμβάσεις σημαίνουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών. Κάποιες φορές, όταν υπερβάλλουμε, αυξάνουμε τις πιθανότητες να μην επιτύχουμε το αισθητικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε αλλά και να βάλουμε σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του ασθενούς. 

Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δούμε τη διόρθωση των προβλημάτων αυτών σαν αγώνα ταχύτητας αλλά περισσότερο σαν ένα μαραθώνιο. Χρειάζεται κανείς να οπλιστεί με υπομονή , να θέσει μακροπρόθεσμους στόχους και να τους επιτύχει με σύνεση και κυρίως επιμονή, με υψηλή προτεραιότητα στην ασφάλεια. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από την κατάσταση της υγείας και την έκταση της περιοχής, η οποία πρόκειται να χειρουργηθεί. 

Τα άτομα τα οποία έχουν κάνει την επανόρθωση των σημείων αυτών στο σώμα τους αισθάνονται ότι ξεκινούν μια καινούρια ζωή, έχουν ένα νέο σώμα  σε πολύ καλύτερη κατάσταση, μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα που πριν δεν μπορούσαν και κυρίως αποκτούν πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση και χαρά για τη ζωή.

Περισσότερες υπηρεσίες