Οι γάμπες ως κριτήριο ομορφιάς

Η κνήμη (γάμπα) σε γυναίκες και άντρες αποτελεί ένα σημαντικό αισθητικό στοιχείο. Στις γυναίκες καθορίζει ή τονίζει τη λεπτότητα και το καλλίγραμμο του σώματος, ενώ στους άντρες την ισχυρή κατανομή όγκου στο σώμα τους. Κάποιες γυναίκες ή άντρες όμως μπορεί να υπολείπονται όγκου στο σημείο αυτό.

Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις όπου λόγω ασθενειών (πχ πολιομυελίτιδα) μπορεί και οι δύο ή μια από τις δύο κνήμες να υστερεί σε όγκο. Στις περιπτώσεις αυτές η αύξηση της κνήμης μπορεί να δώσει τη λύση. 

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΝΗΜΗΣ 

Η συνηθέστερη μέθοδος προσθήκης όγκου είναι αυτή της χρήσης ενθεμάτων σιλικόνης. Υπάρχουν ενθέματα, τα οποία είναι ειδικά φτιαγμένα για την περιοχή αυτή. Τα ενθέματα αυτά τοποθετούνται μέσω μίας τομής, η οποία βρίσκεται στη φυσική, οριζόντια πτυχή που υπάρχει ακριβώς πίσω από το γόνατο. Το σημάδι που απομένει δεν γίνεται αντιληπτό διότι ούτως ή άλλως εκεί υπάρχει πτύχωση, η οποία μοιάζει με την τομή. Από το σημείο αυτό μπορεί να τοποθετηθεί το  ένθεμα σε κάποια προκαθορισμένα σημεία. Τα σημεία αυτά είναι τα δύο τμήματα του γαστροκνημίου μυός. Ο μυς αυτός έχει ένα έσω μέρος και ένα έξω. Μπορεί λοιπόν, όποιο από αυτά τα τμήματα υστερεί, να δεχθεί και την τοποθέτηση του ενθέματος. Κάποιες φορές μπορεί να χρειάζονται δύο ενθέματα και στις δύο γαστέρες της κνήμης, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν ταυτόχρονα ή με διαφορετικές τομές. 

Η διαδικασία είναι σύντομη και πρέπει να γίνεται σε καλά οργανωμένο νοσοκομείο. Μπορεί κανείς να εισαχθεί στο νοσοκομείο το πρωί και να αποχωρήσει την ίδια ημέρα. Τις επόμενες ημέρες η κινητικότητα είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και επιθυμητή. Ο χρόνος αποθεραπείας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος αλλά οι αθλητικές δραστηριότητες, που αφορούν στα πόδια, θα πρέπει να αποφεύγονται για περίπου 2 μήνες. Για το υπόλοιπο σώμα μπορεί κανείς ακόμα και μετά από 10 ημέρες ή μια εβδομάδα να γυμνάζεται. Η μετεγχειρητική περίοδος δεν έχει ιδιαίτερη ενόχληση και, αν αυτή υπάρχει, καταπολεμάται αρκετά καλά με παυσίπονα. Άτομα που κάνουν δουλειά γραφείου μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μετά από 2-3 ημέρες.

ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΚΝΗΜΗΣ

Ο πλαστικός χειρουργός, με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, μπορεί να πάρει λίπος από κάποιο σημείο του σώματος που αυτό περισσεύει και είναι ανεπιθύμητο, και αφού το φιλτράρει, να το τοποθετήσει με ενέσιμο τρόπο στην περιοχή της  γάμπας. Η επέμβαση αυτή απευθύνεται σε άτομα που χρειάζονται μικρή βελτίωση διότι σε μεγάλες ποσότητες το λίπος δεν «επιβιώνει». Μπορεί βέβαια κανείς να επιτύχει μεγαλύτερη αύξηση κάνοντας πολλές φορές την ίδια διαδικασία. Η εμφύτευση λίπους μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως συμπληρωματική μέθοδος στα ενθέματα σιλικόνης όταν χρειάζεται περισσότερος όγκος ή μεγαλύτερο πάχος κάλυψης του ενθέματος. Από το λίπος που τοποθετούμε, ένα μέρος θα απορροφηθεί από τον οργανισμό και ένα άλλο σημαντικό μέρος θα παραμείνει για πάντα. Επίσης, η εμφύτευση λίπους έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να τοποθετηθεί επιπλέον όγκος σε οποιοδήποτε σημείο της κνήμης σε αντίθεση με τα ενθέματα, τα οποία αφορούν μόνο στην επιφάνεια του γαστροκνημίου μυός. 

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΚΝΗΜΗΣ ΜΕ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ

Το υαλουρονικό είναι ένα ασφαλές ενέσιμο υλικό, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη διόρθωση σε οποιοδήποτε σημείο της κνήμης. Τα πλεονεκτήματά του είναι ότι είναι μια εύκολη διαδικασία της τάξεως των 10-15 λεπτών, η οποία γίνεται στο ιατρείο, ότι δεν έχει καθόλου χρόνο αποθεραπείας και ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της κνήμης επιθυμούμε. Το βασικό μειονέκτημά του είναι ότι το αποτέλεσμά του δεν είναι μόνιμο. Η διάρκειά του, βέβαια, είναι ικανοποιητική, της τάξεως περίπου των 2 ετών, όπου μπορεί κανείς μετά να το επαναλάβει. 

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μόνες τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, προκειμένου να διορθωθεί αυτό το τόσο σημαντικό για την αισθητική μέρος του σώματος.

Περισσότερες υπηρεσίες