Ομορφιά και εμμηνόπαυση

Ομορφιά και εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στη ζωή μιας γυναίκας. Όπως γνωρίζουμε η αιτία της εμμηνόπαυσης είναι οι ορμονικές αλλαγές που δημιουργούν μια αλυσίδα μεταβολών που επηρεάζουν καταλυτικά τη ζωή της γυναίκας.

Επίδραση των ορμονικών μεταβολών

Όπως είναι γνωστό, οι ορμόνες επιδρούν σε όλα τα οργανικά συστήματα του ανθρώπου. Εκτός από το γενετικό σύστημα, επηρεάζουν τα οστά, τους μύες και πολλά άλλα όργανα. Η επίδραση αυτή δεν έχει μόνο οργανικό αντίκτυπο αλλά επηρεάζει και τον ψυχισμό της γυναίκας.

Λόγω των ορμονικών μεταβολών επηρεάζεται το δέρμα αλλά και οι ιστοί που βρίσκονται κάτω από αυτό ή μέσα σε αυτό και τα εξαρτήματά του όπως , είναι τα μαλλιά τα νύχια, οι αδένες και διάφορα άλλα.

Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι μετά την εμμηνόπαυση είδαν μια «κατάρρευση» σε θέματα που αφορούν γενικότερα στην ομορφιά τους. Αυτό συμβαίνει διότι οι ορμόνες διατηρούν σε καλή ποιότητα το δέρμα αλλά και τους ιστούς που βρίσκονται κάτω απ αυτό. Η έλλειψη τους λοιπόν δημιουργεί επιδείνωση της ποιότητας του δέρματος. Αυτό προκαλεί χαλάρωση, επιδείνωση της υφής, ξηρότητα, περισσότερες ρυτίδες αλλά και πτώση των μαλλιών με τριχοαραίωση, κλπ. Μαζί με όλα αυτά επιδεινώνεται η ψυχολογία αφενός λόγω της μείωσης των ορμονών αφετέρου λόγω του ότι η γυναίκα αισθάνεται ότι έχει χάσει μέρος από τη θηλυκότητά της κα από την ομορφιά της. Λειτουργεί λοιπόν σαν ένας φαύλος κύκλος.

Πρόληψη

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν μπορεί κάτι να γίνει να αποφευχθεί η φθορά αυτή. Η απάντηση είναι ότι «ναι», μπορεί να γίνει κάτι και μάλιστα μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Ως γνωστόν, βασικός κανόνας στην ιατρική είναι ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Το ίδιο ισχύει και στην αισθητική ιατρική. Επομένως πρώτα από όλα πρέπει να σκεφτούμε την πρόληψη αλλά και για να μην υπάρξουν φθορές μετά την εμμηνόπαυση αλλά και αφότου υπάρξουν μπορούν να γίνουν διάφορες διαδικασίες για τη βελτίωση.

Χαλάρωση

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε την αλλοίωση του προσώπου αλλά και του σώματος ανάλογα με τον παράγοντα που επηρεάζεται σε κάθε περίπτωση. Το πρώτο για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε είναι η χαλάρωση.
Η χαλάρωση αφορά κυρίως στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα. Οφείλεται στη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και των ελαστικών ινών. Το ιδανικό για τη χαλάρωση είναι να γίνει πρόληψη. Ειδικά στη χαλάρωση, η πρόληψη είναι πολύ σημαντική διότι ένα χαλαρωμένο δέρμα διορθώνεται πολύ πιο δύσκολα.
Οι μέθοδοι πρόληψης της χαλάρωσης στις μέρες μας είναι κυρίως η χρήση των νημάτων. Τα νήματα αυτά τοποθετούνται κάτω από το δέρμα και απορροφούνται από τον οργανισμό. Μετά την απορρόφησή τους αντικαθίστανται από κάποιον ινώδη ιστό, ο οποίος είναι αυτός που συγκρατεί το δέρμα ώστε να μην το αφήσει να χαλαρώσει. Εάν η εμμηνόπαυση βρει προετοιμασμένο το δέρμα με ένα καλό πλέγμα ινώδους ιστού κάτω απ’ αυτό τότε δεν θα το επηρεάσει πάρα πολύ. Τα νήματα βέβαια χρησιμοποιούνται και για την διόρθωση της χαλάρωσης όχι μόνο για την πρόληψη. Άλλος τρόπος διόρθωσης της χαλάρωσης, που εφαρμόζεται μάλιστα πολύ πρόσφατα, είναι οι εστιασμένοι υπέρηχοι. Πρόκειται για εστίαση υπερήχων κάτω από ο δέρμα οι οποίοι αυξάνουν η θερμοκρασία και προκαλούν ρίκνωση (σύσφιξη) στις ίνες του κολλαγόνου. Από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί η χαλάρωση, οι μέθοδοι αυτές μπορούν να βοηθήσουν, αλλά εάν η χαλάρωση είναι αρκετά μεγάλη τότε μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση (face lifting) μπορεί να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα.
Το lifting δεν αποτελεί μέθοδο πρόληψης της χαλάρωσης αλλά διόρθωσης της και είναι καλό να γίνεται αφότου έχει ολοκληρωθεί η βλάβη που προέρχεται από την εμμηνόπαυση. Αυτό συνήθως έρχεται δύο χρόνια μετά την έναρξή της. Καλό είναι όταν η γυναίκα βλέπει ότι οι φθορές στο πρόσωπο της έχουν σταθεροποιηθεί τότε να κάνει τη διαδικασία αυτή.

Υφή του δέρματος

Άλλος παράγοντας είναι η υφή του δέρματος. Η βελτίωση της υφής του δέρματος μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ο πιο γνωστός είναι τα peelings αλλά και πολλοί άλλοι τρόποι όπως οι μεσοθεραπείες, fractional ραδιοσυχνότητες, laser , needling κα πολλά άλλα μπορούν να εφαρμοστούν. Μπορεί να γίνει και συνδυασμός μεθόδων για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Εάν το πρόβλημα είναι κηλίδες πανάδες τότε τα laser μπορούν να αποδειχθούν αρκετά αποτελεσματικά. Σε λεπτές ή και πιο χοντρές ρυτίδες το υαλουρονικό μπορεί να δώσει τη λύση. Όταν πρόκειται για το άνω μέρος του προσώπου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μια εύκολη λύση είναι το BOTOX.

Αραίωση τριχοφυΐας

Όσον φορά στην αραίωση των μαλλιών σημαντικό είναι να ψάξει να βρει κανείς την αιτιολογία. Εάν υπάρχει για παράδειγμα έλλειψη κάποιας ουσίας από τον οργανισμό. Τα συνηθέστερο είναι να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου ή και σε μεγάλη μείωση των ορμονών. Σε τέτοιες περιπτώσεις η σωστή αντιμετώπιση είναι να γίνει θεραπεία αποκατάστασης των στοιχείων αυτών. Σε προχωρημένες καταστάσεις και όταν υπάρχει ένδειξη μπορεί να γίνει ακόμα και μεταμόσχευση μαλλιών.

Ειδικά χαρακτηριστικά προσώπου

Με το πέρασμα του χρόνου γνωρίζουμε ότι αλλοιώνονται και κάποια χαρακτηριστικά όπως τα χείλη που μειώνονται σε όγκο ή και η μύτη. Σε αυτή τη περίπτωση η χρήση υαλουρονικού μπορεί να επαναφέρει την κατάσταση όπως ήταν προηγουμένως. Φυσικά πρέπει να απουσιάζουν οι υπερβολές και να επιτυγχάνεται μια επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση και αν είναι εφικτό λίγο καλύτερα.

Αλλαγή κατανομής λίπους στο σώμα

Στο σώμα αυτό που παρατηρεί μια γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση είναι η αλλαγή στην κατανομή του λίπους. Σε κάποια σημεία μπορεί να υπάρχει συσσώρευση λίπους και σε κάποια άλλα απώλεια αυτού. Στις περιπτώσεις αυτές η λιποαναρρόφηση με ή χωρίς εμφύτευση λίπους στα σημεία που λείπει είναι η καλύτερη λύση. Στην πράξη αναρροφούμε λίπος από τις περιοχές που περισσεύει και αφού το φιλτράρουμε το τοποθετούμε με ενέσιμό τρόπο στην περιοχή όπου λείπει στοχεύοντας σε καλύτερη αρμονία.

Χαλάρωση δέρματος στο σώμα

Η επιδείνωση της ελαστικότητας του δέρματος στο σώμα μπορεί επίσης να δημιουργήσει χαλάρωση. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να ελέγξουμε το βαθμό αυτής. Αν ο βαθμός είναι μικρός τότε μη επεμβατικές διαδικασίες όπως νήματα, εστιασμένοι υπέρηχοι, ραδιοσυχνότητες κα διάφορα άλλα μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Αν η χαλάρωση είναι μεγάλη τότε χειρουργικές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ αποτελεσματικά.

Πλαστικός χειρουργός στην εμμηνόπαυση

Όπως βλέπουμε στα ανωτέρω λίγο ως πολύ όλα τα σημεία του προσώπου και του σώματος της γυναίκας επηρεάζονται μετά την εμμηνόπαυση. Επαναλαμβάνουμε ότι το ιδανικό είναι η πρόληψη πριν από την εμμηνόπαυση αλλά σε πάρα πολλά πράγματα μπορεί να γίνει διόρθωση εφόσον η φθορά έχει επέλθει.
Για πολλές γυναίκες η προσέλευση στον πλαστικό χειρουργό μετά την εμμηνόπαυση είναι ίσως η πρώτη επαφή με αυτόν. Τότε κατανοούν ότι θα έπρεπε ίσως να έχουνε προσέλθει νωρίτερα αλλά παρόλα αυτά ποτέ δεν είναι αργά. Πολλές δράττονται της ευκαιρίας για να κάνουν αυτό που δεν έκαναν στο παρελθόν δηλαδή να φροντίσουν περισσότερο τον οργανισμό τους, την εμφάνιση τους, την ψυχολογία τους. Για πολλές γυναίκες η εμμηνόπαυση αποτελεί μια αλλαγή προσέγγισης του σώματός τους κι έναρξη ενός νέου τρόπου ζωής με περισσότερη προσοχή στον εαυτό τους. Αποκτούν τη φιλοσοφία του «προσέχω το σώμα μου» και αυτό πολλές φορές τις οδηγεί στο να διορθώνουν τα πράγματα με τέτοιο τρόπο που μπορούν να γίνουν ακόμα και καλύτερες από πριν. Ευθύνη του πλαστικού χειρουργού είναι να της «οδηγήσει» σε αυτό το νέο δρόμο με φυσικότητα στο αποτέλεσμα και χωρίς υπερβολές.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πλαστικός Χειρουργός

Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος είναι πλαστικός χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Πλαστικής Χειρουργικής «Αισθητική Ανάπλαση» κι Επιστημονικός Διευθυντής του Advanced Plastic Surgery & Laser Clinic στο Dubai.

Περισσότερες πληροφορίες στο site: www.πλαστικοςχειρουργος.gr | email: info@a-a.gr tel: 2106985678