Μείωτική μαστών

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το μεγάλο τους στήθος, τόσο λόγω του υπερβολικού όγκου, όσο και λόγω του μεγάλου βάρους των μαστών. Δηλαδή η μείωση των μαστών του αποτελεί για αυτές όχι τόσο μια αισθητική επέμβαση, όσο μία επέμβαση που διευκολύνει την καθημερινότητά τους και την υγεία τους. Σε πολλές περιπτώσεις η μειωτική στήθους θεωρείται περισσότερο μια επανορθωτική επέμβαση, παρά μια αισθητική επέμβαση.

Προβλήματα λόγω μεγάλων μαστών

Οι γυναίκες που έχουν υπερβολικά μεγάλο όγκο και βάρος στο στήθος δεν ενοχλούνται μόνο αισθητικά αλλά κυρίως σε άλλους τομείς, όπως: 

Το μεγάλο στήθος, λόγω του μεγάλου βάρους, προκαλεί καταπόνηση στο σκελετό και μάλιστα με ροπή που στρέφει το σώμα προς τα εμπρός. Εξ αυτού του λόγου, οι γυναίκες αυτές βρίσκονται σε μια συνεχή κύφωση και η σπονδυλική στήλη, με το πέρασμα του χρόνου, παρουσιάζει αλλοιώσεις, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.

Στην υπομάστιο πτυχή, δηλαδή ανάμεσα στο στήθος και στο πάνω μέρος της κοιλιάς, λόγω της συνεχούς επαφής του μαστού με το δέρμα του θώρακα και της κοιλιάς, υπάρχει ιδρώτα, η περιοχή δεν στεγνώνει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δερματίτιδες. 

Το βάρος του στήθους που συγκρατεί ο στηθόδεσμος είναι μεγάλο και γι’ αυτό ασκείται πίεση κυρίως στα σημεία που στηρίζεται ο στηθόδεσμος τόσο στην ωμοπλάτη, όσο και στην κλείδα, με συνέπεια από τη συνεχή πίεση να δημιουργούνται εγκοπές κι ενόχληση. 

Καθίσταται δύσκολος ο πλήρης έλεγχος του μεγάλου μαστού με τη μαστογραφία κι επομένως υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος αδιάγνωστου καρκίνου του μαστού, ο οποίος θα ανακαλυφθεί όταν πλέον θα είναι πολύ αργά. 

Σε αυτά τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που΄χει πολύ μεγάλο στήθος, πολλές φορές μπορεί να προστεθούν και άλλα. Επομένως, στις γυναίκες αυτές η μείωση του όγκου του μαστού αποτελεί επιτακτική ανάγκη, και πολλές φορές οι γυναίκες αυτές προσέρχονται στον πλαστικό χειρουργό μετά από σύσταση ιατρού άλλης ειδικότητας, συνήθως ορθοπαιδικού. Η μειωτική στήθους τις περισσότερες φορές γίνεται  ταυτόχρονα με ανόρθωση στήθους, διότι οι μαστοί αυτοί, λόγω του βάρους τους, έχουν υποστεί χαλάρωση. 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η επέμβαση της μείωσης των μαστών γίνεται σε καλά οργανωμένο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία και  με ασφαλείς συνθήκες. Ο πλαστικός χειρουργός πρώτα από όλα πρέπει να πραγματοποιήσει μετρήσεις και να σχεδιάσει επιμελώς τα σημεία στα οποία θα κάνει τις τομές και που θα αφαιρέσει μέρος του αδένα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, θα αφαιρεθεί τμήμα του αδένα, όπως έχει προσυμφωνηθεί μεταξύ πλαστικού χειρουργού και γυναίκας, ανάλογα με τις επιθυμίες της αλλά και τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Ακολούθως, ο ιατρός, με ειδική τεχνική σταθεροποιεί το μαστό σε μία νέα θέση. Η θηλή μεταφέρεται σε νέα θέση, σε ένα υψηλότερο σημείο, έτσι ώστε να ταιριάζει με το νέο όγκο και σχήμα του μαστού και το μέγεθος της θηλής μπορεί να καθοριστεί ανάλογα με τις επιθυμίες της γυναίκας. Ακολουθεί η συρραφή του δέρματος. Μετά την επέμβαση, η γυναίκα συνήθως παραμένει την κλινική και αναχωρεί την επομένη για το σπίτι της. Τις επόμενες μέρες συνήθως δεν υπάρχει πόνος ή αν υπάρχει αντιμετωπίζεται αρκετά καλά με παυσίπονα. Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας, το στήθος συνήθως κρίνεται παρουσιάσιμο περίπου μετά από 1,5 μήνα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα επέρχεται συνήθως σε 6-7 μήνες. 

Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Μετά τη μείωσή του, το στήθος παρουσιάζεται ανορθωμένο και μειωμένο σε όγκο. Στους μαστούς θα υπάρχουν κάποιες τομές, που θα αφήσουν κάποια σημάδια, τα οποία με τον καιρό βελτιώνονται, χωρίς όμως να εξαφανιστούν τελείως. Το πόσο εμφανή θα είναι τα ίχνη των τομών εξαρτάται από την τεχνική που χρησιμοποίησε ο πλαστικός χειρουργός αλλά και από την ιδιαιτερότητα της επούλωσης του κάθε δέρματος. Θεωρείται φυσιολογικό η γυναίκα να έχει μια ανησυχία για τα σημάδια αυτά και για το πώς θα φαίνονται. Αυτό όμως που έχει παρατηρηθεί είναι ότι αν μια γυναίκα έχει ένα στήθος μικρότερο, που της λύνει τα λειτουργικά προβλήματα και που είναι πιο εύκολα διαχειρήσιμο, είναι ευχαριστημένη, έστω και αν υπάρχουν κάποια σημάδια, τα οποία συνήθως παραβλέπει, αφού εξάλλου αυτά κρύβονται από το στηθόδεσμο και το μαγιώ. Πολλές μάλιστα γυναίκες, που προβαίνουν σε αυτήν την επέμβαση, δεν δίνουν σημασία στην ύπαρξη των «κρυμμένων» σημαδιών και αισθάνονται ευτυχισμένες που γλύτωσαν από ένα πρόβλημα που τις ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια. 

Μετά από μια μειωτική μαστών, ο θηλασμός σε ενδεχόμενη εγκυμοσύνη μπορεί να γίνει κανονικά. Βέβαια, μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, μετά  την επέμβαση, μπορεί να αλλοιώσει το σχήμα, όπως άλλωστε θα το έκανε και σε ένα στήθος που δεν έχει υποστεί καμία επέμβαση. Δεν είναι εφικτό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως θα συμπεριφερθεί ένα στήθος μετά από μια εγκυμοσύνη είτε έχει υποστεί επέμβαση είτε όχι. Για το λόγο αυτό, προτείνεται, εάν στα σχέδια μιας γυναίκας είναι μια εγκυμοσύνη στον κοντινό ορίζοντα, τότε να αναβάλει την επέμβαση για μετά από αυτήν. 

Η μειωτική στήθους είναι μια επέμβαση που, εκτός από την αισθητική βελτίωση που επιφέρει, είναι πολύ σημαντική και ως προς το ότι βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα ζωής του ατόμου. Μια γυναίκα, η οποία έχει συνηθίσει να κουβαλάει μεγάλο βάρος στο στήθος της, αισθάνεται αισθητά ανακουφισμένη, τα μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το μεγάλο βάρος των μαστών, κατά τον τρόπο αυτό αποφεύγονται, και κυρίως ο μαστός γίνεται πολύ πιο εύκολα ελέγξιμος στη μαστογραφία, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί στη γυναίκα ένας καρκίνος του μαστού, που δεν θα έχει ανευρεθεί σε έλεγχο στα πρώιμα στάδιά του. Μετά από όλα τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε την πολύπλευρη σημαντικότητα της μειωτικής μαστών.

Περισσότερες υπηρεσίες