Ανόρθωση στήθους

Η Ανόρθωση Μαστών είναι μια επέμβαση που απευθύνεται στα άτομα εκείνα τα οποία είτε λόγω μεγάλης απώλειας βάρους ή λόγω εγκυμοσύνης ή και κάποιες φορές χωρίς κανένα από τα δυο, έχουν χαλάρωση στην περιοχή των μαστών.

Η χαλάρωση αυτή μπορεί να είναι συμμετρική στους δυο μαστούς ή και ασύμμετρη. Υπάρχουν φορές που μπορεί να χρειάζεται ανόρθωση μόνο ένας μαστός. Το συνηθέστερο όμως είναι να χρειάζονται ανόρθωση και οι δυο μαστοί. Η επέμβαση αποσκοπεί στο να επαναφέρει το μαστό στην αρχική του θέση χωρίς να μειωθεί ο όγκος του. Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις που οι πτωτικοί μαστοί μπορεί να χρειάζονται η να επιθυμούμε τη μείωση ή την αύξηση του όγκου τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναφερόμαστε σε μειωτική μαστών με ανόρθωση και σε αυξητική μαστών με ανόρθωση.

Η επέμβαση της ανόρθωσης μαστών

Ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να μεταφέρει τη θηλή σε ένα υψηλότερο σημείο διότι συνήθως με την χαλάρωση η θηλή έχει κατέβει πιο χαμηλά. Ταυτόχρονα πρέπει να αφαιρέσει τη περίσσεια του δέρματος, το οποίο έχει χαλαρώσει. Αυτό θα γίνει παράλληλα με μία επανατοποθέτηση του αδένα του μαστού σε μία καλύτερη θέση. Ο πλαστικός χειρουργός ξεκινά κάνοντας ένα σχεδιασμό πάνω στους μαστούς για να σημειώσει το σημείο που θα μεταφερθεί η θηλή καθώς και την ποσότητα δέρματος που θα αφαιρεθεί. Κατόπιν προχωρά στην επανατοποθέτηση του αδένα του μαστού σε καλύτερη θέση, στη στήριξη του μαστού, στην αφαίρεση του δέρματος και τη μεταφορά της θηλής σε νέα θέση. 

Η διάρκεια της επέμβασης είναι από 2,5-4,5 ώρες ανάλογα με το βαθμό πτώσης αλλά και με άλλους παράγοντες. Στο τέλος αυτής έχουμε έναν ανορθωμένο μαστό σε μία καλύτερη θέση, ο οποίος έχει κάποιες τομές με αντίστοιχη συρραφή γύρω από την θηλή και κάτω από αυτήν. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία σε καλά οργανωμένο νοσοκομείο.

Είδη τομών ανόρθωσης μαστού

Για την ανόρθωση μαστών εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές ανάλογα με το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ανάλογα με τα είδη των τεχνικών υπάρχουν και διαφορετικές τομές. Το ότι υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές και όχι μία σημαίνει ότι η κάθε μια έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Το ποια είναι η κατάλληλη τεχνική για το συγκεκριμένο άτομο εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του ατόμου, τις επιθυμίες του αλλά και από την πείρα του πλαστικού χειρουργού. 

Τα περισσότερα άτομα επιθυμούν οι τομές, οι οποίες  θα γίνουν, να είναι όσο γίνεται το δυνατόν λιγότερες. Πρέπει όμως να λάβουν υπόψη τους  ότι τα σημάδια των τομών με το πέρασμα του χρόνου μειώνονται σημαντικά, δεν εξαφανίζονται ποτέ βεβαία, αλλά τις πιο πολλές φορές δεν αποτελούν ιδιαίτερο αισθητικό  πρόβλημα. Αντίθετα ο πιο σημαντικός παράγοντας δεν είναι οι τομές αλλά το τελικό σχήμα του μαστού. Μία γυναίκα, η οποία έχει ένα ωραίο σχήμα στο μαστό της, τις τομές τις αγνοεί, ενώ όσο μικρές και αν είναι οι τομές, αν το σχήμα του μαστού δεν είναι καλό, πάντα θα την ενοχλεί. 

Μετά την επέμβαση ανόρθωσης μαστών

Μετά το τέλος της επέμβασης απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο για μία ημέρα. Την επόμενη μέρα μπορεί κανείς να πάει στο σπίτι. Είναι επιθυμητό να κινείται μέσα σε αυτό κάνοντας απλές δουλείες και όχι παραμένοντας συνέχεια στο κρεβάτι. Ο πόνος συνήθως είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος. Αν υπάρχει κάποιος βαθμός ενόχλησης τότε με παυσίπονα αντιμετωπίζεται αρκετά επιτυχώς. 

Η επιστροφή στην εργασία, αν κάποιο άτομο κάνει εργασία γραφείου, μπορεί να είναι μετά από 3-4 μέρες. Για πιο εργώδεις εργασίες απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα ίσως και 2 εβδομάδων. Αθλητικές δραστηριότητες  επιτρέπονται μετά από 1,5 μήνα περίπου με τη χρήση στηθόδεσμου. Μετά την επέμβαση θα πρέπει κανείς να φοράει στηθόδεσμο για περίπου 1 μήνα συνεχόμενα 24 ώρες το 24ωρο.

 Μετά την πάροδο μερικών μηνών, δεν υπάρχει πρόβλημα σε μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη και ο θηλασμός επιτρέπεται. Βέβαια μεγάλες αυξομειώσεις βάρους τείνουν να ξαναδημιουργήσουν χαλάρωση στο μαστό και να χαλάσουν το καλό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί μια διορθωτική επέμβαση. Η ανόρθωση είναι πολύ παρόμοια επέμβαση με τη μείωση, η οποία γίνεται συνήθως με την ίδια τεχνική. Η διαφορά μεταξύ ανόρθωσης και μείωσης μαστών είναι ότι στη μείωση γίνεται αφαίρεση ενός μέρος του αδένα, ενώ στην ανόρθωση όχι. Κατά τα άλλα, η επέμβαση παραμένει η ίδια. 

Το τελικό αποτέλεσμα το βλέπουμε μετά από 6-8 μήνες κι εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, έχει διάρκεια πάρα πολλών ετών. Ίσως και για όλη τη διάρκεια της ζωής.

Καλό είναι η ανόρθωση να γίνεται όταν το σωματικό βάρος βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα. Άτομα που έχουν αρκετά μεγάλο σωματικό βάρος και σκοπεύουν να χάσουν κιλά καλό θα είναι να περιμένουν. Επίσης, οι γυναίκες, οι οποίες έχουν προγραμματίσει κάποια εγκυμοσύνη μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, καλό είναι να κάνουν την επέμβαση μετά από αυτή. Τα αποτελέσματα της επέμβαση ς είναι πολύ ικανοποιητικά και η διάρκεια τους πολύ μεγάλη.

Περισσότερες υπηρεσίες