Ύποπτοι σπίλοι: πότε πρέπει να πάμε στον πλαστικό χειρουργό;

Ύποπτοι σπίλοι: πότε πρέπει να πάμε στον πλαστικό χειρουργό;

Συνηθισμένη εμφάνιση σπίλων

Οι σπίλοι εμφανίζονται επιφανειακά στο δέρμα ως μικρά σημαδάκια. Η δημιουργία τους οφείλεται στη δράση συγκεκριμένων κυττάρων που έχουν το ρόλο της παραγωγής χρωστικής του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστούν από την παιδική ηλικία και αυξάνουν με το πέρασμα του χρόνου. Σπίλους εμφανίζουν σχεδόν όλοι, αν και διαφέρουν σε αριθμό από άτομο σε άτομο. Το χρώμα τους μπορεί να ποικίλει και να είναι συνήθως καφέ, μαύρο, κόκκινο ενώ το μέγεθος τους διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του σπίλου.

Πότε γίνεται ύποπτος ένας σπίλος;

Οι σπίλοι στην πλειονότητά τους είναι καλοήθεις όγκοι και δεν αποτελούν κίνδυνο ούτε είναι απαραίτητη η αφαίρεση τους. Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα από τη στιγμή που ένας σπίλος θα αλλάξει σχήμα, μέγεθος, χρώμα ή όταν θα εμφανίσει πόνο ή αιμορραγία. Τότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό, ο οποίος με την πείρα του και τις γνώσεις του θα αποφανθεί αν αυτός ο σπίλος είναι ύποπτος ή όχι και αν πρέπει να εξαχθεί ή όχι.

Διερεύνηση ύποπτων σπίλων

Είναι συχνό το φαινόμενο, άτομα να παρουσιάζουν στο σώμα τους περισσότερους από 100 άτυπους σπίλους. Συνήθως εμφανίζονται και σε μεγαλύτερη ηλικία, ιδίως στα σημεία του δέρματος που δεν καλύπτονται πολύ. Τα άτομα αυτά πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στις τυχόν αλλαγές των σπίλων που θα παρατηρήσουν, ιδιαίτερα αν υπάρχει κληρονομικότητα σε εμφάνιση μελανωμάτων.

Τα άτομα αυτά πρέπει:

      1. να χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία όλη τη διάρκεια του χρόνου

      2. να κάνουν ετήσια χαρτογράφηση σπίλων για να ελέγχονται τυχόν αλλαγές

Είναι σημαντικό, γυναίκες και άνδρες να γνωρίζουν πως να αυτοεξετάζουν τους σπίλους τους ώστε να προλάβουν οποιονδήποτε κίνδυνο σε πρώιμο στάδιο. Στην σωστή αυτοεξέταση για την αναγνώριση ύποπτων σπίλων πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή και να ενεργοποιούμαστε άμεσα, χωρίς χρονοτριβή αν παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

1. σπίλοι με ακανόνιστο σχήμα και άκρες

2. διαφοροποίηση του χρώματος στην επιφάνεια του σπίλου

3. αλλαγή μεγέθους του σπίλου

4. ασυμμετρία, δηλαδή να μην είναι ίδια τα δυο τμήματα του σπίλου σαν να είναι διαφορετικός σπίλος ο ένας από τον άλλο

Στην περίπτωση που το άτομο διαπιστώσει κάποιο από τα παραπάνω ύποπτα σημάδια, θα πρέπει να ζητήσει άμεσα τη βοήθεια ειδικού ιατρού, δηλαδή δερματολόγου ή πλαστικού χειρουργού. Όπως και στα περισσότερα ιατρικά θέματα, η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση για αποφυγή αρνητικών καταστάσεων στην υγεία. Δεν πρέπει λοιπόν να αμελεί κάποιος τον έλεγχο των σπίλων του, είναι απαραίτητη η τακτική επίσκεψη σε ειδικό ιατρό.