Η ακμή επηρεάζει τη συμπεριφορά των εφήβων στα Social Media

Η ακμή επηρεάζει τη συμπεριφορά των εφήβων στα Social Media

Νέα μελέτη στις ΗΠΑ για τους έφηβους, δείχνει ότι η ακμή του δέρματος επηρεάζει την ψυχολογική τους κατάσταση και αυτοεκτίμηση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) και ιδιαίτερα στο ανέβασμα εικόνων και βίντεο τους. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017, συμμετείχαν 1000 Αμερικανοί έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών.

Η ακμή αποτελεί την πιο συχνή δερματολογική πάθηση ιδίως στους νέους. Σύμφωνα με μελέτες, το 85% των ατόμων ηλικίας 12-24 θα αντιμετωπίσει κάποιο θέμα ακμής έστω και σε ήπια μορφή. Αποτελεί χρόνια πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε λαιμό και πρόσωπο, ενώ μπορεί να επηρεαστεί ο θώρακας, οι ώμοι και η πλάτη. Η ψυχολογική επίδραση στην εφηβεία είναι σημαντική, καθώς τα περισσότερα άτομα ήδη νιώθουν ένα βαθμό ανασφάλειας σε αυτές τις ηλικίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη έως και τάσεις αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη, περίπου 7 στους 10 συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η ακμή έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εξωτερική τους εμφάνιση καθώς και στην αυτοπεποίθηση τους. Αντίστοιχο ποσοστό των εφήβων που έχουν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςπιστεύουν ότι τα άτομα που έχουν ακμή παραποιούν τις εικόνες τουςγια να κρύψουν το πρόβλημα. Επίσης, 6 στους 10 εφήβους έχουν προσφερθεί οικειοθελώς να βγάλουν αυτοί την φωτογραφία για να μην φαίνονται οι ίδιοι στην εικόνα.

Η έρευνα έδειξε ακόμα μερικά σημαντικά στοιχεία όπως:

Α) 5 στους 10 εφήβους πιστεύουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνει ακόμα πιο δύσκολο το θέμα της ακμής
Β) Το 45% των εφήβων ντρέπονται να ανεβάσουν φωτογραφίες εξαιτίας της ακμής
Γ) 5 στους 10 εφήβους που έχουν ακμή και έχουν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προβεί σε τουλάχιστον 1 από τα παρακάτω:

1) Έσβησαν ή έκαναν untag φωτογραφία που τους συμπεριλάμβανε
2) Απέφυγαν να φωτογραφηθούν μαζί με άτομα με καθαρή επιδερμίδα για να μην φαίνεται η έντονη αντίθεση
3) Άλλαξαν τη φωτογραφία με Photoshop ή άλλο πρόγραμμα για να μην φαίνεται η ακμή
4) Δεν ασχολούνται με το λογαριασμό τους στα Social Media για να αποφύγουν να ανεβάζουν εικόνες τους

5) Δεν ανέβασαν φωτογραφία επειδή φαινόταν η ακμή στο πρόσωπο τους

Περίπου 3 στους 10 εφήβους με προβλήματα ακμής είπαν ότι:

 

1) Η ακμή τους δημιουργεί αρνητικά αισθήματα για τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
2) Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αύξησαν το άγχος τους σχετικά με την ακμή

3) Υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία να αντιμετωπίσουν την ακμή σε ψυχολογικό επίπεδο όταν έχουν λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης

 

Η γενικότερη αρνητική ψυχολογική επίδραση της ακμής φαίνεται από τα παρακάτω:

1) 4 στους 10 εφήβους με ακμή δήλωσαν ότι το σημαντικότερο θέμα που τους απασχολούσε το καλοκαίρι ήταν η εμφάνιση του δέρματος τους όταν θα επέστρεφαν στο σχολείο
2) 6 στους 10 που είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν ακμή ανησυχούν για το θέμα από λίγο έως πολύ
3) 4 στους 10 απέφυγαν μια φωτογραφία
4) 3 στους 10 απέφυγαν μια συνομιλία με βίντεο
5) 5 στους 10 θεωρούν ότι δεν είναι ελκυστικοί εξαιτίας της ακμής
6) 9 στους 10 εφήβους πιστεύουν ότι μειώνεται η αυτοπεποίθηση των ατόμων που έχουν ακμή στις καθημερινές τους δραστηριότητες

7) 8 στους 10 ανησυχούν για το θέμα της ακμής είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι

Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι εμφανής η αρνητική επίδραση της ακμής στον ψυχισμό των εφήβων, που πλέον εκφράζεται και στον πλέον διαδεδομένο τρόπο επικοινωνίας των εφήβων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός ότι τόσο μεγάλο ποσοστό εφήβων αποφεύγει τα social media, ενώ είναι τόσο εξοικειωμένοι με την σύγχρονη τεχνολογία δείχνει το μεγάλο βαθμό του προβλήματος για τις ευαίσθητες αυτές ηλικίες.

 

Οι γονείς των εφήβων που παρουσιάζουν ακμή, θα πρέπει να ζητούν τη βοήθεια ειδικού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και ασφάλεια το πρόβλημα. Έτσι θα βελτιωθεί η εικόνα του έφηβου και κυρίως η ψυχολογία του που θα έχει θετική επίδραση στα μαθήματα όσο και στην κοινωνική του ζωή.