Αφαίρεση σπίλων, μερικές συχνές απορίες

Αφαίρεση σπίλων, μερικές συχνές απορίες

Η αφαίρεση σπίλων, γνωστοί και ως “ελιές” (αλλά και ως “κρεατοελιές” όταν είναι μεγαλύτεροι), είναι θέμα που απασχολεί γυναίκες και άνδρες. Υπάρχουν πολλοί “αστικοί μύθοι” που αφορούν στους σπίλους, γι’ αυτό η ορθή ενημέρωση είναι αναγκαία.

Πότε και για ποιους λόγους πρέπει να αφαιρούνται οι σπίλοι ή αλλιώς οι ελιές που έχουμε στο δέρμα? Με ποιες μεθόδους γίνεται η αφαίρεσή τους? Μπορεί η αφαίρεση ενός σπίλου να προκαλέσει καρκίνο? Διαβάστε παρακάτω τις πιο συχνές απορίες σχετικά με την αφαίρεση σπίλων.

Τι είναι οι σπίλοι ή αλλιώς ελιές?

Οι σπίλοι είναι ένας καλοήθης, υπερβολικός πολλαπλασιασμός των κυττάρων του δέρματος. Συνήθως έχουν καφέ χρώμα, σπανιότερα μπορεί να είναι μαύρα, μπλε ή στο χρώμα του δέρματος. Οι σπίλοι είναι επίπεδοι ή επηρμένοι κι έχουν σχήμα στρογγυλό ή σφαιρικό.

Πρέπει να αφαιρεθεί ένας σπίλος που υπάρχει δεκαετίες πάνω μας;

 

Η πολυετής παρουσία ενός σπίλου στο σώμα μας δεν διασφαλίζει ότι κάποια στιγμή αυτός ο σπίλος δεν θα εξαλλαγεί σε κακοήθεια. Οι περισσότεροι σπίλοι παραμένουν σταθεροί και δεν μεταπίπτουν σε μελάνωμα. Γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει ανάγκη να αφαιρεθούν οι σπίλοι που έχουμε στο σώμα και στο πρόσωπο. Επιβάλλεται όμως η τακτική παρακολούθησή τους και η άμεση προσφυγή στον πλαστικό χειρουργό όταν κάτι “ύποπτο” παρουσιαστεί.

 

Πότε και για ποιους λόγους πρέπει να αφαιρούνται οι σπίλοι?

 

Και με την υποψία μόνο ότι ένας σπίλος δεν είναι καλοήθης, πρέπει να προχωρούμε στην άμεση αφαίρεσή του και στην ιστολογική του διρεύνηση (βιοψία). Είναι προτιμότερο να αφαιρεθούν σπίλοι, που μπορεί να αποδειχτούν ότι είναι απλοί, καλοήθεις σπίλοι, παρά να αφήσουμε ένα μελάνωμα να αναπτυχθεί. Φυσικά, όταν μια δερματική βλάβη φαίνεται επισκοπικά (εξ όψεως) ότι είναι κακοήθης, η αφαίρεσή της δεν πρέπει να αργοπορεί ούτε στιγμή και να ακολουθεί η ιστολογική της διερεύνηση.

 

Σπίλοι που μπορούν να αφαιρεθούν είναι αυτοί που θεωρούνται “ύποπτοι”, αυτοί που βρίσκονται σε “δύσκολες” περιοχές και τραυματίζονται εύκολα (παλάμες, πατούσες, περιοχές ξυρίσματος, “κολλάρο”, “ζώνη”, “στηθόδεσμος”, κ.α.).

 

Άλλοι σπίλοι που μπορούν να αφαιρεθούν είναι αυτοί που δημιουργούν λειτουργικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα σπίλοι των βλεφάρων, των χειλέων, του έξω ακουστικού πόρου, κ.α. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο η αφαίρεση του σπίλου να γίνει από έμπειρο πλαστικό χειρουργό έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί λειτουργικό πρόβλημα λόγω της αφαίρεσης του σπίλου.

 

Οι σπίλοι που αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους εντάσσονται στα πλαίσια της ψυχολογικής επιβάρυνσης του ατόμου κι αποτελούν αντικείμενο υποκειμενικής κρίσης. Είναι πολύ συνηθισμένο ένας πλαστικός χειρουργός να ακούσει από ασθενή ότι τον ενοχλεί αισθητικά ένας ή περισσότεροι σπίλοι. Ο πλαστικός χειρουργός θα εξηγήσει ότι ο σπίλος δεν έχει κάποια υποψία για κακοήθεια, “δεν είναι κάτι κακό¨”, αλλά αν επιθυμεί ο ασθενής τότε μπορεί να αφαιρεθεί.

 

Όταν αφαιρείται ένας καλοήθης σπίλος μπορεί να γίνει καρκίνος?

 

Αυτό είναι μύθος, και δυστυχώς είναι ένας αρκετά διαδεδομένος μύθος, που οδηγεί τους ασθενείς αργοπορημένα στον πλαστικό χειρουργό. Η αργοπορία αυτή μπορεί να είναι και μοιραία διότι τα μελανώματα έχουν επιθετικό χαρακτήρα. Η αφαίρεση ενός σπίλου δεν έχει κανένα κίνδυνο για την υγεία, το αντίθετο μάλιστα, μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο εξαλλαγής σε κακοήθεια στο μέλλον.

 

 

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται σήμερα για την αφαίρεση σπίλων?

 

Οι βασικές τεχνικές αφαίρεσης σπίλων είναι με νυστέρι, με laser ή με shaving. Βλάβες για τις οποίες υπάρχει έστω και ελάχιστη υποψία κακοήθειας, πρέπει να αφαιρούνται με νυστέρι, επί υγιών ορίων και να στέλνονται για βιοψία. Βλάβες που δεν έχουν καμία υποψία κακοήθεια μπορούν να αφαιρεθούν με laser. Το ίδιο ισχύει και για την τεχνική αφαίρεσης με shaving.

 

Αν αφαιρέσω ένα σπίλο, μπορεί μετά να βγει αλλού;

 

Η πλήρης αφαίρεση ενός σπίλου, με οποιαδήποτε τεχνική νυστέρι ή laser σημαίνει και την πλήρη εξαφάνισή του. Όταν ένας σπίλος αφαιρείται πλήρως, αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα που δημιουργούν τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό έχουν απομακρυνθεί από το σώμα μας και δεν υπάρχει περίπτωση επανεμφάνισης του σπίλου εκεί ή σε άλλο μέρος. Σπίλοι που μετά από μια αφαίρεση επανεμφανίζονται είναι οι σπίλοι που λόγω βάθους δεν είναι εφικτή η πλήρης εκτομή τους. Αυτό συμβαίνει περισσότερο σε περιπτώσεις αφαίρεσης με laser, όπου για αισθητικούς λόγους ο πλαστικός χειρουργός δεν έχει επέμβει στο αντίστοιχο βάθος. Αυτή η πιθανότητα είναι απαραίτητο να έχει εξηγηθεί καταλλήλως από τον πλαστικό χειρουργό στον ασθενή.